szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Megyei intézmények

Megyei intézmények

Bemutatjuk a megyei fenntartásban lévő intézményeket.

Alapy Gáspár Szakiskola  és Szakközépiskola
1948. május 16-án nyitotta meg a komáromi Klapka Györgyről elnevezett tanoncotthon kapuit a tanoncok előtt. Intézményünk 1964 novemberétől vált önállóvá Komáromi Helyi Ipari Iskola néven. Új ipari tanuló iskolát avattak, elkészült az állandó épület, ahol jelenleg is folyik az oktatás. 1970-80-es években az iskola új neve: 318. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet. A 90-es években az iskolánk neve Komárom Város Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolára változott. Az iskola 1991-ben indított szakközépiskolai osztályokat is, ahol a diákok vegyipari gépész szakmát szerezhettek. 2004 júliusától az intézmény fenntartója már nem a városi, hanem a megyei önkormányzat lett, így az iskola a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Alapy Gáspár Szakiskolája és Szakközépiskolája nevet kapta.

Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
A mi iskolánk 1950 szeptemberében kezdte meg működését Esztergomban a Főapát utcai egykori Bencés Gimnázium épületében és keretein belül, mint szerszámgépgyártó tagozat. 1952 – től már önálló Gépipari Technikumként működött, Bottyán János nevét csak 1955 óta viseli. Az intézmény 1972 –ig működött technikumként, ezt követően szakközépiskolai képzést folytatott. A rendszerváltás utáni években továbbra is sorozatos változások jellemezték iskolánk történelmét. A 90-es évek közepén különböző képzési formák váltották egymást, átestünk egy fenntartóváltáson is (1966: Megyei Önkormányzat). Az utóbbi évek jelentős eredménye, hogy egyre több a külső támogatónk, ezeknek a kapcsolatoknak az ápolása közös érdekünk. A Suzuki gyár, a Richet Gedeon Rt., a Sanyo, az SPH Kft. támogatása nagyban segíti a tanulók munkáját, cserébe jól képzett és piacképes munkaerőt adunk.
 Erkel Ferenc Zeneiskola (fotó Erkel néven)
1953-ban alakult meg a zeneiskola Dorogon. Tekintettel a bányász-hagyományokra, a fúvószenekari utánpótlás volt a cél, majd folyamatosan bővült a kínálat a vonós hangszerekkel, zongorával, ütőhangszerekkel. Az Erkel Ferenc zeneiskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából a magas színvonalú oktatásért és a kultúra területén végzett folyamatosan kiemelkedő munkájáért Dorog várostól a PRO URBE díjat kapta. 2007-ben iskolánk a „KIVÁLÓRA MINŐSÍTETT ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY” címet is elnyerte. Gréts Katalin 1992 óta a zeneiskola igazgatója. 2007-ben a Komárom-Esztergom Megyéért díjjal tüntette ki a Megyei Önkormányzat. Jelenleg 605 növendékkel dolgozik intézményünk 43 fős pedagóguskara. 8 tagiskolával rendelkezünk a környező településeken. Dorogról sok kiváló zenész került a világ híres zenekaraiba. Szólistaként is sokan megállják helyüket, a mai napig is az élvonalban dolgoznak.

KEMÖ Feichtinger Sándor Időskorúak Otthona és Esthajnal Időskorúak Otthona
Intézményünk a Esztergom központjában működik, autóbusszal, vonattal /helyi járat segítségével/ jól megközelíthető. Zárt udvara van, így a város zajait kevésbé érzékeljük. Nyáron, illetve jó időben lakóink nagyon szeretnek itt tartózkodni. Az otthonban két gondozási egység került kialakításra, az egyik a fennjáró, önellátó lakók által lakott egység, a másikban a magasföldszinten, a félig önellátó illetve a teljes ellátást igénylő lakók nyernek elhelyezést. Az engedélyezett férőhelyek száma: 72 fő. Az intézmény műemlék jellegű épületben van. Felépítésének évében 1838-ban a „ Kór- és szegények háza” nevű karitatív intézményt elsodorta a nagy árvíz, újjáépítésre szorult. Pach János építőmester (ő vezette a Bazilika építését is) ingyenes tervei alapján 1839. őszén, már a mai formájában tető alá is került. Hozzánk tartozik a Pilismarót-basaharci időskorúak szociális otthona (mai nevén Esthajnal Időskorúak Otthona) is. Ez utóbbi 100 fő engedélyezett férőhellyel működik, mely 12 férőhelyes gondozóházat, és 88 férőhelyes idősek ápoló-gondozó otthonát foglalja magába. Utóbbi 11 fő részére emelt szintű elhelyezési körülményeket biztosít. 2007-től Esztergom városa intézményünk működtetését átadta a Megyei Önkormányzatnak.

Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola
Esztergomban az iskola mai épületét 1968-ban kezdték el építeni és 1972-ben adták át. Ekkor egy 20 tanterem a kor minden igényét kielégítő tanműhellyel, kollégiummal ellátott iskolakomplexum került átadásra. Iskolánk jelenlegi tanulói létszáma 980 fő, az iskola dolgozóinak száma 85 fő, ebből 64 fő pedagógus. Az oktatás 36 osztályban folyik különböző szinten. 9.-10. évfolyamban szakiskolai és szakközépiskolai osztályokban. A 2005-2006-os tanév kezdetétől korszerű nyelvi labor segíti tanulóink megfelelő felkészülését angol és német nyelvből. Az információs társadalom küszöbén kiemelt feladat az informatika oktatása. Ennek érdekében 2001-től folyamatosan bővülő palettát nyújtunk leendő és már itt tanuló diákjaink számára. Igen fontosnak tartjuk az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzés területén együttműködésünket a Széchenyi István Egyetemmel. Ennek keretén belül gépészmérnök-asszisztenseket képzünk, akik hallgatói jogviszonyban állnak az egyetemmel. A végzett tanulók választhatják a továbbtanulást az egyetem gépészmérnöki karán 2. évfolyamon, vagy munkába állhatnak mint mérnökasszisztens a környező vállalatoknál, cégeknél.

KEMÖ Gyermekvédelmi Szakszolgálata és Gyermekotthonai
1953. január 1-én létesült a Komárom Megyei GYIVI Esztergomban, ahol 1977. november 7-ig működött. 1953-ban 161 gyermeket vettek nyilvántartásba. 1969-ben adták át a komáromi Gyermekvárost, 3 épületrésszel és 2 pavilonos óvodai egységgel. A Gyermekvárosban 1969-1988-ig 320 férőhelyen neveltek gyermeket, ebből 80 fő óvodáskorú és 240 fő pedig általános iskolás valamint középiskolás korú volt. Az akkori igazgató indította el és felügyelte az új GYIVI létesítését, melyet 1977. november 7-én adtak át Tatabányán. A megyeszékhelyen gyanebben az időben a 80 férőhelyes József Attila Leány Nevelőotthonban és a 30 férőhelyes Fiú Nevelőotthonban neveltek gyermekeket. A három intézményt gazdaságilag ugyan 1979. január elsejétől összecsatolták, de szakmai irányítás szempontjából mindhárom önálló volt. Az 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekvédelmi szakellátás körében a fenntartók számára 2002. december 31.-ig határozta meg az otthont nyújtó intézmények átalakítását maximálisan 40 fős gyermekotthonok kialakításával, lakásotthonok létesítésével és a nevelőszülői hálózat fejlesztésével. Amennyiben ez nem lehetséges, elő kell segíteni az örökbefogadást.

Hegyháti Alajos Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon
Intézményünk 1954-ben kezdte meg működését Kömlődön, a volt Hugonnay kúriában. Alapítója Hegyháti Alajos /1915-1998./ gyógypedagógus volt, akit munkásságáért később állami díjjal tüntettek ki. Az évek során fokozatosan bővült az épület és a létszám is. 1973-ban készült el a 14 tantermes iskola, 1976-ban megépült a betegszoba, gyermekműhely, és 1993-ban a régen várt tornacsarnok. Legújabb büszkeségünk a 2005-ben átadott 32 fő befogadására alkalmas modern gyermekotthon, ahol állami nevelt növendékeink élnek. 1968-ban választott profilt az iskola. Ettől kezdve csak értelmileg akadályozott (imbecill) gyermekekkel foglalkozunk. Jelenleg 14 csoport működik az intézményben. Létszámunk 100-120 fő.
A tankötelezettségüket betöltött fiatalok a gyermekműhelyben dolgoznak. Főleg lábtörlőt készítenek, de egyéb alkalmi tevékenységeket is vállalnak (pl. asztaldíszek).

KEMÖ Középfokú Kollégiuma
Intézményünk jogelődje a Komárom Városi Tanács által 1951-ben létrehozott Középiskolás Kollégium, amely 1959-ben vette fel Alpári Gyula nevét. A Jókai Mór Gimnázium és a Széchenyi István Közgazdasági Technikum tanulói lakták. 1978-ban váltunk Középfokú Kollégiummá, amikor intézményünkbe beleolvadt a 318. számú Szakmunkásképző Intézet Diákotthona, s lakói lettek a Gép- és Gyorsíró Iskola diákjai is, azaz a város minden középfokú oktatási intézményéből toborzódtak tanulóink. 1988-ban a Megyei Tanács vette meg épületünket, amely addig a Komáromi Kőolajipari Vállalat tulajdonában volt. 1991-ben lett fenntartónk a megye.

József Attila Megyei Könyvtár
A megyei könyvtár Tatabányán jött létre 1952. augusztus 17-én a körzeti könyvtár helyben levő anyagának és a Tatabányai Városi Könyvtár állományának összevonásával 12 644 kötet könyvvel. A Népházban kapott 250 m2-nyi helyet. Horváth Géza igazgató vezetésével összesen 6 főállású dolgozó kezdte meg a teljesen újszerű tevékenységet. Megkülönböztetett jelentőségű esemény volt a megyei könyvtár életében az 1955. évi költészet napja. Az intézmény szavalóverseny és emlékünnepség keretében ekkor vette fel a “József Attila” nevet. Ebben az évben készült el a betűrendes és szakkatalógus is. A szabadpolcos kölcsönzés kialakítására 1962-ben a volt Városi Bíróság épületében nyílt először lehetőség, amikor a Népházból átépítés miatt ki kellett költözni. 1964. szeptember 4-én készült el a jelenlegi épület, a korábbihoz képest ideális (1545 m2) alapterülettel. A könyvtár kiadói tevékenysége is említésre méltó. A több mint 300 000 kötetes állománynak részei a hangos-könyvek, videofilmek, DVD-k, zenei CD-k. A könyvek mellett több mint 400 napilap, folyóirat várja az olvasókat. Látogatóink száma rendszeresen meghaladja az évi százezret. 2003 júniusában vezettük be a számítógépes kölcsönzést. Rendszeresek a könyvtárban az internet használói tanfolyamok is.

K-EMÖ Kultsár István Szakközépiskolája
A gépírás és gyorsírás tudományának oktatása Komáromban iskolánk történelmét megelőző időkbe, 1941-ig nyúlik vissza. A mai intézmény első tanéve az 1952/53-as év volt. A képzés az első években a gépíráson és a gyorsíráson kívül magyarból, társadalmi ismeretekből, testnevelésből állt. A szakmai képzés színvonala országos szinten is elismert lett. A létszám bővülésével és a mind markánsabb iskolaarculat kialakulásával szükségessé vált egy önálló iskolaépületre. 1979-ben a mai Városi Múzeum épületét kapta meg az iskola.1990-ben megindult az első osztály az érettségi felé. Megkezdődtek a tárgyalások egy új iskolaépület birtokba vételéről is. Intézményünk 1991-ben a Frigyes Laktanya területén lévő volt szovjet iskolaépületre adta be igényét. 1992 őszén meg is történt az átköltözés. Mára kialakult egy 18 tantermes, udvarral, tornateremmel, fitness-teremmel, teniszpályával, 130 számítógéppel ellátott iskola. 2004-ben elindítottuk nulladik évfolyamként az idegennyelv-informatika szakmacsoportunkat. A 2008/2009-es tanévben indult új tagozatunk, a sporttagozat.

KEMÖ Levéltára
A megyei levéltárak hivatalos megalakulását az 1723. évi LXXIII. tc. kiadásától számítják, ám Esztergom vármegye 17. századi töredékesen fennmaradt iratanyaga a bizonyítja, hogy már akkor rendelkezett  állandó  épülettel, ahol gyűléseit tartotta. Feltehetően itt kapott helyet a levéltár is. Alapvető szervezeti átalakulást hozott az 1950-es év, amikor Esztergom megye és Esztergom szabad királyi megyei város levéltárának összevonásával létrejött a Komárom Megyei Közlevéltár. 1968-ban az addig állami levéltár tanácsi kezelésbe került, majd 1990-től önkormányzati levéltár lett. Székhelye Esztergomban található. A Komárom Városi Fióklevéltárba a városi önkormányzat és jogelődje, valamint a hozzátartozó intézmények, közüzemek maradandó értékű iratai kerültek. Az őrzött iratanyag mennyisége ma kb. 9500 iratfolyóméter, azaz kilenc és fél kilométer. Illetékessége a mai Komárom-Esztergom megye területére, a köziratot termelő szervekre, ezek jogelődeinek iratanyagára továbbá a jelentős személyek és családok irataira és levéltárára terjed ki. Az intézmény közművelődési tevékenysége keretében konferenciákat, kiállításokat, levéltári órákat rendez, kiadványokat jelentet meg.

KEMÖ Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézménye
Az intézmény Tatabányán, a síkvölgyi medencében, a síkvölgyi tavak szomszédságában fekszik, természetvédelmi területen. 1976-ban 100 fős befogadóképességgel Elmebetegek Szociális Otthonának adott helyet. 1992-ben a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat lett a fenntartója, és Mentálhigiénés Intézmény néven működött tovább, 107 lakóval. 1995-ben az épületet egy új részleggel bővítették, amely a Fogyatékkal Élők Rehabilitációs Otthona lett 60 lakóval. 2007-ben egy új, 10 fogyatékkal élő számára ellátást biztosító lakóotthonnal bővült az intézmény, amely Vértesszőlősön található. Az intézmény gondozásába és ellátási körébe a beutaltak és ellátottak pszichiátriai, mentálhigiénés és gyógypedagógiai indikációk alapján kerülnek. Az intézmény a fokozatos reintegrációt tekinti szakmai vezérelvének. Intézményünkben két civil szervezet működik: A Psyche Közhasznú Alapítvány és a MERI Reintegrációs Egyesület. Pályázatokon nyert támogatások segítségével hozzájárulnak a lakók szabadidős, kulturális és sporttevékenységének biztosításához.

Móra Ferenc Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola
Komárom város és a gyógypedagógiai szakfelügyelő kezdeményezésére 1969. szeptember 1-jén Kisegítő Iskola néven önálló intézmény jött létre Komáromban az enyhe fokban értelmileg sérült gyermekek számára. 1970-ben az iskola önálló épületet kapott a Bajcsy-Zs. utcában. 1981. óta az óvodáskorú értelmileg sérült gyermekeket is fogadni tudta az iskola az előkészítő osztályban. Az iskola épülete korszerűtlen, fűtése gyenge volt. 1991-ben megkaptuk a Czuczor Gergely u. 17. számú házat. Ez az épület sokkal korszerűbb, tágasabb és kényelmesebb volt, mint az előző. Iskolánk megyei fenntartású, feladatunk a sajátos nevelési igényű gyermekek alapfokú és középfokú iskolarendszerű képzése. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni megsegítésre, logopédia, gyógy-testnevelés, és változatos szakköri kínálat segíti tanulóinkat.

KEMÖ Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága és Nevelési Tanácsadója
A megyei Pedagógiai Szakszolgálatot a Megyei Közgyűlés 2008.január elsején hozta létre három intézmény – a megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága, valamint a komáromi és a tatai Nevelési Tanácsadó -  összevonása révén. Intézményegységeink közül a Szakértői Bizottság az egész megyére kiterjedően látja el feladatát, a komáromi és a tatai tanácsadók a vonzáskörzetükhöz tartozó intézmények, pedagógusok, gyermekek, családok részére nyújt szolgáltatást. A Szakértői Bizottság Tatabányán, a Réti úton található Csecsemő Otthonban jó feltételek között működik. A tatai Nevelési Tanácsadó a Diákotthonban, míg a komáromi intézmény a városi logopédiával megosztva, de önálló épületben nyert elhelyezést. Intézményünkben pszichológusok, gyógypedagógusok, pedagógusok, gyermekpszichiáterek, asszisztensek, valamint a munkát közvetlenül segítő alkalmazottak dolgoznak. Folyamatosan részt veszünk azon továbbképzéseken, amik munkánk színvonalának emelését szolgálják.

KEMÖ Pszichiátriai Betegek Otthona
A KEMÖ Pszichiátriai Betegek Otthona, mint a megye legújabb intézménye, a szférán belül is sajátos feladatokat lát el: 140 krónikus pszichiátriai beteg számára biztosít otthont Esztergomban: az ápolás-gondozás biztonságával. Gondozottjaink egyre fiatalodó életkora új kihívás, hiszen jószerével élethosszig kell számukra értelmes és élhető hétköznapokat és ünnepeket biztosítani. Köszönhetően sok fiatal, de kiválóan felkészült munkatársnak, akik hajlandók a „kötelezőn” messze túl is mindent megtenni a gondozottakért, valamint azoknak a régi dolgozóknak, akik még mindig fiatalos lendülettel, tapasztalt emberséggel végzik embert próbáló feladatukat, hisszük, hogy intézményünk nemcsak infrastruktúrájában mondható a régió legkorszerűbb otthonának, hanem a szakmai munka vonatkozásában is. Munkánk színvonala a normatív támogatások elégtelensége miatt csak alapítványunk folyamatos és nagy mértékű támogatása révén tartható magas szinten. Túl a mindennapi feladatellátáson munkatársaink számára biztosítjuk a folyamatos önképzés és továbbképzés lehetőségét.

K-EMÖ Széchenyi István Közgazdasági - Informatikai Szakközépiskolája
Iskolánkat 1942-ben Magyar Királyi Leánygimnázium néven alapították Komáromban gimnáziumi és kereskedelmi osztállyal. 1945-től a nevünk Állami Kereskedelmi Leányiskola, 1949-től pedig Közgazdasági Gimnázium. Az 1950/51-es tanévben ismét új neve van az iskolának: Közgazdasági Középiskola. Ezt a nevet 2 évig viseli, új elnevezése: Közgazdasági Technikum, mezőgazdasági tagozat, majd 1962-tõl nevezzük Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolának, ahol 1972-ig általános irányú képzés folyt. 1991 szeptemberében négy , 1999-ben újabb három tanteremmel bővítettük az épületet, még abban a tanévben számítógép-hálózattal lettünk gazdagabbak. Jelenleg négy számítógépes termünk van, minden tanulót önálló géphez tudunk ültetni. Gépkezelői, szövegszerkesztői ismereteket valamennyi tanuló kap. 2001-ben tettek diákjaink utoljára érettségi - képesítő vizsgát.1998-tól a 9-12. évfolyamon érettségire felkészítő oktatás folyik közgazdasági és informatikai alapozással. 2005-ben iskolán átkerült megyei fenntartásúvá.

KEMÖ Szent Rita Fogyatékosok Otthona
Az épületet 1886-ban Simor János hercegprímás építtette Esztergomban leányiskola és árvaház céljaira, és adományozta a Szatmári Irgalmas Nővérek rendjének. A nővérek apostoli tevékenységüknek megfelelően iskolai és vallásoktatást, árvák nevelését végezték és az otthontalanokat szolgálták. A szerzetesrendek feloszlásakor 1951-ben szüntették meg az egyházi intézményt és az épületben állami fenntartású egészségügyi gyermekotthon létesült, amelyben az ország egész területéről helyeztek el lakókat. 1967-től az Esztergomi Városi Tanács vette át az intézmény működtetését, a beutalás továbbra is a megyei tanács joga maradt. 1991. január 1 óta működik újra megyei önkormányzati fenntartásban, melynek ellátási területe Komárom-Esztergom megyére terjed ki. Jelenleg 55 fő gyermek és felnőtt korú, értelmileg  középsúlyosan és súlyosan akadályozott, valamint halmozottan fogyatékkal élő, speciális szükségletű lakó ápolását, gondozását, valamint a felnőtt korú lakóink  szinten tartó foglalkoztatását  látjuk el.

 KEMÖ Szent Borbála Kórháza
A megyei kórház hagyománytiszteletből vette fel a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a nevét, a Tatabányán működő bányatársaság 110 éve határozott a település első kórházának felépítéséről. 1900. decemberében az ó-telepi piactéren, megnyitott kórházban a sebészeti, belgyógyászati, valamint fertőző kórteremben összesen 50 ágy volt, az épületben volt világítás, vízvezeték, fürdőszobák. 1909-ben az ellátást tovább bővítették egy járványkórházzal és egy gyógyszertárral. Napjainkban Komárom -Esztergom megye legnagyobb egészségügyi intézményében 803 ágyon, 158 orvos és 814 egészségügyi szakdolgozó végez gyógyító tevékenységet. A kor követelményeinek megfelelő műszer és eszközparkkal, korszerű diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat alkalmaznak a betegek gyógyítása során. A kórház 2007-ben súlyponti kórház besorolást kapott, ami egyfelől az intézményben folyó gyógyító munka elismerését, másfelől a korszerűsítés és bővítés lehetőségét jelenti. A Megyei közgyűlés 2007. őszén elfogadta a kórház középtávú, 2012-ig szóló stratégiáját, melynek középpontjában az egészségnyereség maximalizálása és az esélyegyenlőség biztosítása áll.

KEMÖ Fogyatékosok Otthona
Az intézmény Tokodaltáró községben, lakóházas övezetben található. Mint szociális intézmény már a 70-es évektől működik. Az otthon épületét szépen parkosított, tágas udvar veszi körbe, mely a szabadban való kellemes tartózkodást, pihenést, szórakozást teszi lehetővé. Az intézmény 1976-ban került először megyei irányítás alá, 1978-ban elmebetegek szociális otthona lett. 1983-ban az intézményt átszervezték értelmi fogyatékosokat ellátó otthonná, mely a mai napig is ezt a funkciót tölti be. 1988-ban megyei fenntartásból átkerült az intézmény Tokod község irányítása alá. Majd 1999.-től ismét a megye lett a tulajdonos. Jelenleg az intézményben 100 fő középsúlyos és súlyos fokú értelmileg sérült ellátott él. 2004.-ben hoztuk létre a „Fogyatékkal Boldogan Alapítványt” az ellátottak életmódjának jobbá tétele érdekében.

Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola
Az iskolát 1969-ben alapították, épületét Dorogon, az Otthon téren emelték és 1970-ben adták át. 1971-72-ben két gimnáziumi osztály indult. Az egyik osztály német nyelvi tagozatos osztály volt. 1972 szeptemberétől egy harmadik osztállyal bővült az iskola, mellyel az intézmény felvállalta a középfokú óvónőképzést is. Az óvónői képzés 1982-ben szűnt meg. 2001-ben újabb szerkezeti és tartalmi változások következtek. Az évfolyamonkénti két gimnáziumi osztály mellett informatikai szakközépiskolai osztályt is indítottunk, továbbra is biztosítva az érettségi utáni szakképzés lehetőségét. A gimnáziumi osztályok egyikében emelt óraszámú nyelvi képzés indult, heti 5 órában angol, illetve német nyelvből. Jelenleg is ebben a szerkezetben zajlik a munka az intézményben. Az iskola teljes kihasználtsággal működik. Örvendetes tény, hogy milyen érdeklődés mutatkozik még mindig az emelt óraszámú nyelvi képzés iránt a 9. évfolyamon. A Területi Integrációs Szakképző Központok megalakulásával, a párhuzamos képzések fennállása miatt, elkerülhetetlennek látszik iskolánk szakképzésének átalakítása.

2009.01.12. 11:17
   Regio Regia magazin


140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás