szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


25 éves a tatabányai Peron Music Alapítvány

Táborok, tehetségkutatók, boldogítók program
25 éves a tatabányai Peron Music Alapítvány

A Peron Music Alapítvány 1993-ban, hihetetlen lendülettel indult útjára Tatabányán. Tehetséggondozás, helytörténet, táboroztatás, kulturális programok fémjelezték tevékenységüket. A Peron az elsők között volt, mely zászlójára tűzte a fiatalok lehetőségeinek szélesítését, ugyanis az új korszak hajnalán a fiatalokkal nem sokan törődtek. És jött rengeteg dolog, ami élénk színekkel festi meg a képet napjainkig. Minden nehézség ellenére világosra és derűsre, tudtuk meg a jubileum alkalmából rendezett sajtóreggelin.

– Kezdettől a tehetséggondozást segítette a szervezet a könnyűzenében – emlékezett vissza Cserteg István alapító a kezdetekre. – Zenekarok sora indult a képzeletbeli peronról. Lépcsőfokról lépcsőfokra jutottak előre. Kinek kazettája, vagy később CD lemeze valósult meg. Voltak zenészek, akik a Magyar Rádióba jutottak el. Akadtak, akik a partnerséget és együttműködést gyakorolhatták. Rengetegen jutottak el nemzetközi táborokba a Peron Music szervezésében. A civil szervezet 12 országban dolgozott sikerrel. A PeronMusic Tehetségpontunk része szintén a magyar tehetségpontok rendszerének. Végül is mi a Peron? Egy lehetőség a közösségre, a tehetség kibontakozására, az alkotásra, a kreativitásra.
 
– A Peron Music Alapítvány több, mint 4000 főt táboroztatott a 25 év alatt. Tatabányán, Balatonszepezden, Tatán kezdtük. A táboroztatások területén szép számmal vittünk állami gondozásban élő gyermekeket táboroztatni. Nagy Angéla ötletére indítottuk el a svájci táborokat, mely program 10 évig működött. Filzbach, Schelten és Grön-Itravers szép emlékeket hagyott a fiatalokban. Jártunk Oroszországban egy izsevszki táborban. A kalandozások sorát Erdélyben folytattuk. Három éven keresztül vittünk csillagtúrákat székelyudvarhelyi barátaink segítségével. A táborozások kapcsán lett leghíresebb támogatónk a Lichtensteini Nagyherceg.

– 1993-ban alapítottuk meg a Peron Music Tehetségkutatót. Ez ma a legrangosabb tehetségkutatók egyike Magyarországon. Idén rendezzük a 23. tatabányai fordulót. Leghíresebb győzteseink: Margaret Island, Szatmári Juli és a tatabányai Volumen együttes. Az összetartozás jegyében vállaltuk, hogy a hazai tehetségkutató rendszer minden megyében működtessen tehetségkutató szakmai rendezvényt. Számos megye partnerségben működik velünk. Ezen kívül a Kárpát-medencében segítettük, ösztönöztük a magyar nyelvű dalírást, és a magyar tehetségkutató rendszerhez való csatlakozást. Székelyudvarhelyen 7 éve indítottuk el a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatót, mely azóta is nagy sikerrel működik. Idővel partnerségben született meg a marosvásárhelyi, a vajdasági szakmai rendezvény. A kolozsvári és dunaszerdahelyi partnerekkel összesen 5 határon túli szakmai tehetségkutatót gondozunk, támogatunk együttműködésben.

– A velünk dolgozó zenekarok nagytöbbsége mentorálási folyamatban vesz részt. Ennek célja a fejlesztés, tudás és gyakorlat megszerzése, illetve a zeneiparban való igényes helytállás. Hangfelvételek, lemezek, fesztivál, rádió és TV szereplések, videofilmek lehetnek ennek a folyamatnak az eredményei. A korai időszakban a komáromi Portéka népzenei együttes kiadványa mellett megszülethetett a Taz-mánia kiadvány sorozat 5 albuma, a tatabányai Ideas és Grogen CD albumai. Ma már több hazai fesztiválra delegálhatunk előadókat. A Black Jack, a Primrose Paradise és a Bohemian Acoustic éppen Dorogra kapott meghívást, de a tatabányai Sörfesztivál is foglalkoztatja az ifjú zenészeket.

– A Peron Music Alapítvány tevékenységeihez tartozik a Boldogítók név alatt futó projekt – tette hozzá Csalai Judit önkéntes koordinátor -, mely 2016 áprilisától kezdte meg működését. Az EFOP-1.3.5.-16 európai uniós pályázat keretein belül szervezetünk egy önkéntes-koordinátorral gazdagodott, aki a Tatabányán és térségében egy több pillérre támaszkodó, öntevékeny, fenntartható önkéntes bázis kiépítésén dolgozik. A pozitív pszichológia értékeire támaszkodó kisközösségek létrehozását, működtetését tervezi, mely önkéntes alapon szerveződő, önfenntartó csoportok létrehozásával ön- és mások segítségére irányul. Feladatául a helyi és térségi igényekre választ adó, segítő, önkéntes programok, akciók megvalósítását tűzte ki a helyi és kistérségi településekkel, civil szervezetekkel és intézményekkel együttműködve.
– A projekt célcsoportja a térség 14-35 éves fiataljai, valamint az aktív 60 év feletti idősek, az előbbieken belül különös figyelmet kap a középiskolai korosztály az iskolai közösségi szolgálat értelmes eltöltése érdekében. 2016-ban egy helyi fiatalok önkéntes tevékenységére vonatkozó kutatással indítottunk, majd 5 témában hoztunk létre önkéntes kiscsoportokat, műhelyeket (média, természet, sport, kultúra, psziché), melyeknek mentorálása szakértő kortárs csoportvezetők által valósul meg havonta 2 alkalommal. Az önkéntes akciók közé tartozik a diákok által szervezett Természet napja, a versíró pályázat, a biciklis segítő túrák, a jótékonysági és közösségi fitnesz és a karácsonyi akciók.
– A csoportoknak és a korosztálynak közösségfejlesztő és érzékenyítő foglalkozásokat tartunk, annak érdekében, hogy ezen képességek és szemlélet birtokában a fiatalokból aktív állampolgárok váljanak, akik fogékonyak az őket körülvevő világra, a közügyekre és hajlandóak is tenni egy élhetőbb társadalomért.
– Célunk – egészítette ki az elhangzottakat Hudák Tibor ügyvezető – egy olyan könnyűzenei tehetséggondozó és képző központ létrehozása és működtetése, amely egyedi módszertannal végzi a könnyűzenei hangszeres tanítást, és kiemelten támogatja képességük és tehetségük kibontakoztatásában, és fejlesztésében a tehetséges zenészeket és zenekarokat.
– Ezeket a szolgáltatásokat egészítjük ki olyan szakmai, módszertani, marketing, zeneipari, kreatív ipari és egyéb igényekre reflektáló konferenciák, képzések, workshopok, disputák szervezésével, melyek támogatást nyújtanak a zeneiparban, a zeneműkiadásban, a könnyűzenei és kulturális életben valamint minden más kreatív iparágban tevékenykedő egyénnek vagy közösségeknek. Miután az együttműködésben hiszünk, a regionális tehetségközpont projektre Tata városa adott szabad jelzést. 2019-ben indul az új intézmény, melynek szakmai partnere leszünk.

– A Peron Music Alapítvány és a Vértes Agorája - zárta a felsorolást Karvaly Róbert táncos-koreográfus - egy nagyszabású eseménysorozatot alkotott meg az emlékkoncertek sorozatban. A helyi előadókat arra kéri fel évente, hogy méltó módon emlékezzenek a könnyűzene ikonjaira. Minden évben újabb kihívás várja a fiatalokat. Ez idáig a megvalósult különleges esteken az alábbi legendákra emlékeztünk telt házak mellett: Kurt Cobain, John Lennon, Freddie Mercury, Elvis Presley. A Peron Music márkanév lett a tehetséggondozás területén. A név Tatabányán született, ám számos település intézménye és hivatala dolgozik velünk partnerségben. A 25 év sikerei után jelezhető, hogy a következő 25 évben is számíthatnak ránk a fiatal tehetségek.

Tárnay Olivér
Fotók: Forrás Rádió

2019.02.13. 16:01
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás