szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Önállóan is jól boldogulnak

Több mint 20 éve, hogy Annavölgy levált Sárisápról
Önállóan is jól boldogulnak

Annavölgy – a dorogi szénbányászat egykori bölcsője – jól láthatóan, megállta a helyét az elmúlt húsz esztendőben, bizonyítva ezzel a leválás sikerében kétkedőknek, hogy életképes, fejlődő kistelepülés, ahol nemcsak, hogy lehet, de jó is élni. Az elmúlt két évtizedről, Annavölgy mindennapjairól, értékeiről, közösségeiről Bánhidi József polgármester mesélt lapunknak.

Szakítani csak szépen érdemes
– A váláshoz vezető úton, mindig van egy utolsó csepp a pohárban. Nálunk ez az iskola bezárása volt. Aláírásgyűjtés indult, mert senki sem akarta, hogy a gyerekeknek naponta ingázniuk kelljen Sárisáp és Annavölgy között. Az iskola, a gyerekek jövője kulcsfontosságú minden település életében. Persze a döntést, hogy Annavölgy önállóvá váljon, sok más tényező is befolyásolta. A külterületeken élőkben már alapból kialakul annak az érzése, hogy nem kapnak annyit, mint a központiak. Kevesebb a járda- és útfelújítás, nincs, vagy kevés a helyi rendezvény, és még számos kisebb-nagyobb oka lehet annak, hogy egy ilyen elhatározásra jut egy közösség.
- 1997. január 1-jén kezdtük meg önálló életünket, számos ellenhang, rosszakaró és pesszimista jóslat kíséretében. „Nem fog működni… képtelenek vagyunk… a gyereklétszám úgy is lecsökken, csak idő kérdése, és bezárjuk az iskolát” – hangzottak az ellenérvek. Az elmúlt húsz év eredményei azonban bebizonyították, hogy nem volt igazuk. Nemcsak, hogy megmaradt a település, de egy élettel teli közösséget sikerült kialakítanunk, mindezt úgy, hogy Sárisáppal is megmaradt a jó kapcsolat. Ahol az ésszerűség megkívánta, ott rugalmasan alkalmazkodtunk – az óvodát, az iskolát, a csatornahálózatot, a köztemetőt például társulásban üzemeltetjük.
– Az előző ciklusban racionalizáltuk a képviselő-testület létszámát is, ma öt fő irányítja a települést. A képviselői munkát 1997-ben, alpolgármesterként kezdtem, majd hat év után vettem át a polgármesteri stafétát.

Minden adott a minőségi léthez
– Egy település csak akkor életképes, ha biztosítani tudja a családok alapvető igényeit, legfőbbképpen a bölcsődét, óvodát, iskolát. 43 fős óvodánk van, integrált bölcsődével. Öt bölcsődést és két csoportban, 38 óvodást tudunk ellátni. Az infrastruktúra is megfelelő, minden évben sikerül valamit fejlesztenünk, felújítanunk.
– A nyolcosztályos iskola is megmaradt, és folyamatosan fejlődött. Volt idő, amikor utak felújításáról, fásításról, vagy más egyébről kellett lemondanunk ezért, de a döntéseinknél mindig a gyerekek voltak a központban. Az iskola ma már a KLIK kezelésébe került, ami megkönnyíti a mindennapjainkat.
– Egészséges körülményeket tudunk tehát biztosítani, ezért szívesen íratják be a szülők gyermekeiket intézményeinkbe. Ráadásul mindkét helyen kiváló szakembergárdával büszkélkedhetünk, akik lelkiismeretesen teszik a dolgukat, a kötelező feladatok mellett szervezik a délutáni programokat, és minden téren részt vesznek a település életében.
– Orvosi rendelőnk is van, ahol dr. Üveges Szilviának köszönhetően, minden nap van rendelés, magas szintű betegellátás. Ugyancsak van körzeti rendőrünk, napi kapcsolatban állunk a polgárőrökkel. A statisztikák bizonyítják, hogy Annavölgy egy romlatlan kistelepülés, ahol nyugodtan ki lehet engedni a gyerekeket játszani.

A szép fekvés is jó megtartóerő
– Szerencsés az elhelyezkedésünk. Maga a falu a főútról szinte láthatatlan. Ide be kell jönni. Három részre tagolódunk: a belterületen van az új kolónia, és az öreg kolónia, a főút túloldalán pedig az ipari rész, a vállalkozásokkal. Így a lakott területen nincs zaj, légszennyezettség. Sajnos terjeszkedni nem tudunk. Ami beépíthető volt, ott már családi házak állnak, és az ipari területeink is elfogytak.
– A lakosság létszáma nagyjából állandó, most 970-1000 fő körül mozog. Nem jellemző az elvándorlás, a népességcsökkenés. Az infrastruktúra kiváló, van csatorna, villany, gáz, telefon. Kelendőek az ingatlanok is. A munkahelyeket illetően az ingázás a jellemző, Dorog-Esztergom-Budapest térségébe járnak dolgozni az annavölgyiek, helyben minimális a lehetőség. Munkanélküli alig van, közmunkás is kevés, pedig a zöldterület karbantartásánál elkelne még néhány dolgos kéz.

Vállalkozás-barát kistelepülés
– Az idetelepült vállalkozások – van egy műanyag-feldolgozónk, egy kaolin érc- és ásványfeldolgozónk, és néhány szállítással foglalkozó telephelyünk – jól érzik itt magukat, mindig számíthatunk rájuk. Mi az alacsony iparűzési adóval becsüljük meg őket. 6-7 éven át 0%, január óta – mivel kell a pályázati önerő –, 0,5%.
– A nagyobb fejlesztéseket pályázatokkal tudjuk megoldani. Így újulhatott meg a kultúrotthon, a sportegyesület, az óvoda, az iskola. Most az önkormányzati hivatal van soron. Őszre az is meglesz: hőszigetelés, ablakcsere, tetőfelújítás. Bár voltak évek, amikor úgy éreztük, elkerülnek minket a pályázatok, de előbb-utóbb azért mindig sikerült előrelépnünk. Most is zajlik egy útfelújítás: pormentesítünk, aszfaltozunk. Sajnos az itt haladó főútra is ráférne már egy nagygenerál, de az nem a mi kezelésünkben van, így csak jelezni tudjuk annak rossz állapotát.

Gazdag civil élet
– Sok, jól működő közösségünk van, ilyen például a A Bányász Hagyományőrző Klub. Annavölgy egy bányásztelepülés volt. Dorog térségében itt találták meg 1781-ben – Miklósberekben, a külterületünkön – a szenet, ami aztán a dorogi medence gazdasági fellendülésének alapja lett. Büszkék vagyunk a múltunkra, éppen ezért fontosnak tartjuk a bányász hagyományok megőrzését. Nem csak a Bányásznapot. Létrehoztunk egy emlékszobát, és hamarosan egy emlékművünk is lesz. Egy forrást fogunk elnevezni, Zsigmond Vilmos egykori bányamérnökről. Kis pihenőhely lesz itt – pihenőpad, fa, csobogó forrás. A víz, erősen kötődik a bányászathoz. A vízbetörések rengeteg áldozatot szedtek, nincs olyan család Annavölgyön, ahol ne lenne érintett valamilyen bányaszerencsétlenségben. Mindez ma is mély érzelmeket vált ki a helyiekből.
– Nálunk működik a megye legrégebbi sportegyesülete, mely 1912-ben alakult. Épp az önállóvá válásunk után ünnepeltük a 100 éves évfordulójukat, ahová meghívtuk a még fellelhető sportolókat. Összegyűjtöttük a fotókat, különféle ereklyéket, és rendszereztük azokat, hogy a következő generációnak is méltó módon be tudjuk majd mutatni az első 100 évet.
– A polgárőr egyesületünk is kiválóan működik, a leválásunk előtt két évvel alakult, és büszkén mondhatom, hogy alapító tagja vagyok. Példaértékű, ahogy dolgoznak, a települések elváltak, de az egyesület egyben maradt, és ma is mindent együtt csinálnak.
– A Kertbarátok és Borbarátnők Egyesülete a legnagyobb civilszervezet községünkön, szintén Sárisáppal közösen – több évtizede – működik. A kertbarátok zöme a férfiak közül került ki, de az asszonyok sem akartak kimaradni a közösségből, így lettek ők a borbarátnők. Nagy szerepük van a falu rendezvényeiben, hiszen a szervezés és a gasztronómia terén rájuk mindig számíthatunk.
– Ugyanígy vagyunk a kézimunka szakkörünkkel is – bár ők nem hivatalos szervezetként működnek –, rájuk is építhetünk minden közösségi eseményen. Ősztől tavaszig – a kerti munkák zárultával – hetente találkoznak, együtt varrogatnak, hímezgetnek, névnapokat ünnepelnek, majd március 8-án, a nőnap alkalmából egy kis kiállítás keretében mutatják be elkészült munkáikat.
– A nyugdíjas klubunkra is támaszkodhatunk, talán a legaktívabb közössége településünknek. Mindig tettre készek, kirándulnak, ide-oda látogatnak, bálokat rendeznek, és persze minden rendezvényünkön ott vannak, velünk együtt dolgoznak.
– Van egy kis caritas szervezetünk is, ők használt ruhák adás-vételével, gyerekek táboroztatásával segítik közösségünket több mint húsz éve, és ők is ott vannak mindig, ahol épp segíteni kell.

Ahol jó a közösség, jó az élet
– Gyönyörű helyen fekszik a településünk, de nincsenek kifejezetten hívogató látnivalóink. A klasszikus értelemben vett falusi turizmus nem jellemző ránk, inkább a rendezvényeink figyelemfelkeltőek, ahol rendszerint megjelennek a szomszédos települések is. Fontosnak tartjuk a hagyományápolást, nagy figyelmet szentelünk a személyes kapcsolatokra, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a falu apraja-nagyja együtt legyen, a legkisebbektől a legidősebbekig. Minden generációt igyekszünk egyrészt kiszolgálni, másrészt bevonni már a programok szervezésébe is, mert hisszük, hogy így jobban magukénak érzik azt.
– A járdaépítés, az aszfaltozás, a faültetés, a folyamatos fejlesztés kutya kötelesség, az alap a jó működéshez. Azt tartom igazi értéknek, ami ezen felül van. Az a plusz, amit még közösen bele tudunk tenni. Ez az, ami lehetővé tette, hogy egy élő falut alakíthassunk ki húsz év alatt.
– A térség elismer minket, és számít ránk. Ők is jönnek, és mi is jelen vagyunk az ő rendezvényeiken. Ha már ott vagyunk, valami értéket is viszünk magunkkal.
– A húsz év alatt mindent meg tudtunk tartani, és ma már minden egy kicsit magasabb színvonalon működik, mint az induláskor. Odafigyelünk az évfordulókra, kitüntetjük azokat, akik igazán sokat tesznek közösségünkért. Kifejezetten jó a hangulat, Annavölgy egy igazán élhető kistelepülés.

Cseh Teréz

2019.02.13. 16:04
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás