szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Várpalota a Thury-imázsra építene

Az adósságmentesség, a stabil gazdálkodás az alapja a fejlesztéseknek
Várpalota a Thury-imázsra építene

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere éppen nyolc esztendeje vezeti a 8-as út mentén fekvő, Székesfehérvár és Veszprém között félúton lévő kisvárost. A városvezető a megválasztása óta elvégzett munkákról, az elért eredményekről számolt be lapunknak. Megtudtuk, hogy az egykori bányászváros, kiszabadulva az adósságcsapdából, új utakat keresett, elsősorban a turizmusfejlesztés irányába, főképp történelmi múltjára, a Thury várra és annak törökverő kapitányának, Thury Györgynek sikereire alapozva.

– Két ciklus telt el azóta, hogy Várpalota polgármesterévé választották. Mi jellemezte akkor városukat, és mi a helyzet ma?
– Nyolc év elég hosszú időszak, nagy utat tettünk meg ennyi idő alatt. Két ciklussal ezelőtt gyakorlatilag a hitelek fogságában éltünk, működtünk. Az úgynevezett japán hitel – mely annak idején egy jelentős környezetvédelmi, infrastrukturális fejlesztést tett lehetővé – fontos, de ugyanakkor rendkívül drága megoldás volt, már önmagában is jelentősen megterhelte Várpalota költségvetését. Ehhez jött – polgármesterségem második évétől – a Mátyás kötvény visszafizetése, melyet eredetileg munkahelyteremtő beruházások beindítására bocsájtott ki az akkori képviselő-testület, de végül ezek a forintok is az egyre növekvő működési költségekre fordítódtak.
– Szerencsére a magyar kormány átvállalta előbb a japán hitelt, majd később az önkormányzatok általános adósságkonszolidációjának idején valamennyi egyéb hitelünket. Lehetőségeinket tovább növelte, hogy többször részesültünk az év végén kormányzati támogatásban, amit az elmaradott infrastruktúra – elsősorban utak, járdák, parkolók – fejlesztésére fordítottunk, és sikerült több elhanyagolt, sok évtizede érintetlenül hagyott intézményünket – óvodákat, iskolákat – is felújítanunk. Szép lassan elkezdtük tehát ledolgozni a hátrányunkat.
– Tudtak élni a pályázati lehetőségekkel is?
– Sok sikeres pályázatunk van, nagy fejlesztések előtt áll Várpalota. A legtöbb projektünk a Területi Operatív Programok keretében indul majd: új fogorvosi rendelőnk lesz; egy helyre költözik, és megújul a Térségi Népjóléti Gondozási Központ és a szociális alapszolgáltatásokat biztosító szervezet; megújul a városközpont – az itt élők talán ezt várják már a legjobban; kerékpárút épül Inota városrész és a városközpont – a piac – között, illetve onnan egészen a vasútállomásig.
– Állami beruházás keretében megépülhet végre a 2000 óta nagyon várt tanuszodánk is. Ez ismét óriási segítség számunkra, mert önerőből nem lennénk képesek sem megépíteni, sem működtetni egy ilyen létesítményt.
– Hasonlóan nagy volumenű – milliárdos –
beruházásunk lesz a Thury Gimnázium melletti tornacsarnok, aminek építése reményeink szerint ősszel megkezdődhet. Ez a TAO-ból, illetve a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél elnyert pályázatunkból valósulhat meg.
– Benyújtottuk pályázatunkat az úgynevezett készenléti lakótelepünk fejlesztésére is, amit el is nyertünk, igaz nem egészen abban a formában, ahogy szerettük volna. A pályázatban a szegregált településrész központi bekötését céloztuk meg, ennek érdekében az infrastrukturális fejlesztésekre megkaptuk a támogatást, ám a lakótelep épületeinek felújítására nem. Ezt tehát majd más forrásból kell megoldanunk.
– Ugyancsak tervben van, hogy új szociális bérlakásokat építsünk, mert ennek is híján vagyunk.
– Sok tervünk van, és ezekkel bizony sokat kell dolgoznunk, hogy valóra is válhassanak. Számos buktatóval, nehézséggel kell számolnunk, le kell küzdenünk az akadályokat. Ebben kollégáim nagy segítséget nyújtanak, mindenki átérzi a feladat súlyát, és megtesz mindent, hogy maximálisan élni tudjunk az adódó lehetőségekkel.
– Komoly kihívást jelent az is, hogy az elnyert támogatások ma már nem fedezik a korábban megtervezett költségeket, még 100%-os támogatási intenzitás esetén sem. A benyújtás óta eltelt két év alatt ugyanis az anyagárak és a munkadíjak olyan mértékben emelkedtek, hogy komoly pótlólagos erőforrásokra van szükség a kivitelezéshez. Erre is próbálunk megoldást találni, amiben remélhetőleg a kormányzat is segítséget tud majd nyújtani.
– Turizmusfejlesztésre is nyújtottunk be pályázatot. Sok egykori bányató van a környékünkön, és ezek java része népszerű a horgászok körében. A nagybivalyosit szeretnénk az ország egyik legjelentősebb horgásztavává fejleszteni, európai szemmel nézve is kiemelkedő infrastruktúrával, háttérlétesítményekkel – tanösvénnyel, sportolási lehetőségekkel, kempinggel, büfével, faházakkal – ellátni.
– Persze már lezárult projektjeink is vannak, ilyen például a 2014-2018-as időszak meghatározó beruházása, a 8-as főút elkerülő szakaszának megépítése. 2014 nyarán indult a munka, és tavasszal volt az átadója. A térség országgyűlési képviselőjeként, majd polgármesterré választásomkor a helyemre lépő Kontrát Károllyal együtt sokat küzdöttünk ezért a beruházásért. Megtérült a sok munka, mert a várpalotaiaknak nagy örömöt jelent, hogy ez a hatalmas forgalom végre elkerüli városunkat. Az átutazók is jobban járnak, hiszen hamarabb célba érnek, ha a Balatonhoz, Veszprémbe vagy épp Budapestre tartanak. Ez a beruházás mindenkinek előrelépést jelent, Várpalota ennek köszönhetően egy sokkal élhetőbb várossá vált.

– Említette a turizmusfejlesztést. Milyen a turizmushoz kapcsolódó elképzeléseik vannak a horgászparadicsomon túl?
– Szeretnénk, ha Várpalotát nem csak bányászvárosként ismernék, hanem történelmi múltja miatt is számon tartanák. A Thury vár, mely városunk szívében áll, Magyarország legjobb állapotban meglévő középkori vára. Épp akkor fejeződött be az I. ütem felújítása, egy pályázat keretében, amikor a város élére kerültem. Azóta sikerült előrelépnünk, ma rendezvényközpontként, kiállítóhelyként üzemel, és igyekszünk egy Thury György köré épülő várimázst is kialakítani. Ezt erősíti a legnagyobb rendezvényünk, a Diadal Napja is, amivel Thury Györgynek és maroknyi seregének óriási sikerére emlékezünk, amikor legyőzték a sokszoros túlerőben lévő török csapatokat. A háromnapos rendezvény során – mindig az egykori csata időpontjához legközelebb eső hétvégén, most június 8-9-10-én – megidézzük magát a csatát is. Évről évre egyre népszerűbb ez a programunkat, egyre több látogatót, turistát vonz ide.
– Emellett más kiemelt rendezvényeink is vannak, például kétévente novemberben – ugyancsak a várban – rendezzük meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt, ami ma már valamennyi kontinensről vonz ide fiatal tehetségeket. Nemzetközi verseny, nemzetközi zsűrivel, a Kossuth-díjas Onczay Csaba zsűrielnökletével.
– Augusztusban immáron a 33. Várpalotai Napokra készülünk, egy egyhetes programsorozattal.
– A turizmusnál, ami igazán hiányzik, az a szálláshely. Ezen a téren nagy a lemaradásunk, de reméljük, hogy itt is lesz hamarosan elmozdulás, különösen a minőségi szálláshelyek tekintetében. Magánszemélyek is egyre többen foglalkoznak ezzel a területtel, de ez messze nem elégíti ki az igényeket. A vár, például, sokak számára vonzó esküvői helyszín – nem csak a várpalotaiaknak –, és ilyen alkalmakkor különösen hiányoznak a magasabb igényű szálláshelyek.

– Várpalota régóta kiváló határon túli kapcsolatokkal rendelkezik. A nehézségek ellenére sikerült megőrizniük, esetleg bővíteniük ezeket?
– Nem csak ápoltuk a meglévőket, de új fejezeteket is nyitottunk ezen a téren. Lett egy új, török, Gazipasával, egy olasz, Sant’Elpidio a Mare–val, illetve a napokban, egy már régóta működő kapcsolatunkból, Czeladz városával, egy lengyel testvértelepülési megállapodásunk is. Szintén jól működnek korábbi kapcsolataink az erdélyi Petrozsénnyel, az osztrák Wolfsberggel.

– A munkahelyteremtés, a vállalkozások idecsábítása is régóta a kitűzött célok között szerepel. Milyen eredményekről számolhatunk be?
– Ezen a téren van a legtöbb behoznivalónk, ráadásul a látványos munkaerőhiánnyal egyre csak nehezül ez a feladat. Ennek ellenére több tárgyalás is folyamatban van társaságokkal. Az ipari parkban is sikerült egy nagyobb területet értékesítenünk, ahol egy napelem-park jön majd létre. Emellett, reményeim szerint egy fél éven belül konkrét bejelentést tehetünk majd egy nagyobb, jelentősebb beruházásról.

Cseh Teréz

2019.02.13. 16:07
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás