szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


EB Hungary Invest Kft.

A műemléki felújítások szakértője
EB Hungary Invest Kft.

A tatabányai Tulipános Ház felújítását, restaurálását a budapesti székhelyű EB Hungary Invest Kft. végzi, mely számos referenciával rendelkezik különböző műemléképületek helyreállításában. A cég történetéről, munkáikról és a tatabányai beruházásról beszélgettünk Erdei Z. József ügyvezető – tulajdonossal.

– Kezdjük személyes pályájával. Mindig az építőiparban képzelte el az életét?
– Tulajdonképpen igen. Építőipari szakközépiskolába jártam, mindig is vonzott a magasépítés, az olyan misztikus, különös dolog volt számomra. Egyenes utam vezetett a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1999-ben diplomáztam a kivitelezés – szervezés tanszéken, a magasépítés és a szerkezettan voltak a kiegészítő tárgyaim, tehát maradhattam a régi elképzelésem mellett. 2000-ben kezdtem el dolgozni egy kivitelező cégnél, ahol egyből egy műemléki munkába csöppentem, a Budai Vár alatti első utcában. Nagyon megtetszett, hogy itt valami régibe kell új életet lehelni. Vajon hogy gondolhatták ezt meg ezt régen, mit tartottak szépnek, és ezt hogyan lehet átvenni, és újszerűen bemutatni? Ez járt a fejemben, ennek a varázsa ejtett rabul. Utána persze építettem sokféle új épületet is. A cégnél gyorsan ívelt fel a karrierem, hamar termelési igazgató lettem. Mindenfélét építettünk, társasházat, csarnokot, irodaházat is, de a műemléki vonzalom mindvégig megmaradt.

– Néhány év múlva aztán vállalkozásba kezdett. Mi inspirálta erre?
– Mindig foglalkoztatott, hogy önállóan vajon mire lennék képes. Amikor alkalmazottból vállalkozóvá válik az ember, sok mindent át kell magában értékelni. Csak magára lesz utalva, onnantól kezdve nincs a fix havi fizetés, a megszerzett munkából fog tudni majd kenyeret venni. 2004-ben indultunk, ingatlanfejlesztéssel. Búvár Attila cégtársammal – ő is építőmérnök, műszaki menedzser – ketten kezdtünk bele a vállalkozásba, innen nevünkben az EB, az Erdei-Búvár kezdőbetűkből. A két család összekuporgatott vagyonkájából vettünk egy telket, megcsináltuk egy négylakásos társasház terveit, kiástuk az alapokat, és elfogyott a pénzünk. 2004-ben a lakáspiaci konjunktúra még elég erős volt, így el lehetett adni elég könnyen a tervasztalról a lakásokat. A miénk jó alaprajz volt, és jött is az első lakó, tetszett neki, amit látott, és befizette az előleget.  Abból eljutottunk az első födémig, aztán jött a többi befizetés, és be tudtuk fejezni az építkezést, így sikeres volt a projekt. Akkor elkezdtünk minden évben építeni egy társasházat, a nyereséget pedig mindig visszaforgattuk.

– Hogy jött a képbe a műemléki generál kivitelezés, felújítás?
– 2008-ig egyre nagyobb és több társasházat építettünk, amin felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy tovább lépünk és vásároltunk egy nagyobb telket a XIII. kerületben, ahova már 40 lakást tudunk felépíteni. 2008. augusztusában kötöttük meg a szerződést, szeptemberben kifizettük a telek árát - de októberben beütött a pénzügyi válság. Ott volt a telkünk, amire már megterveztük a társasházat, de hirtelen megszűnt a banki finanszírozás, és elég szűk esztendők következtek. Mi továbbra is hittünk az ingatlanfejlesztésben, de be kellett látnunk, hogy „ez a ló nem húz”. Így visszatértünk a régi céges kaptafához, ami a műemlékek felújítását jelentette. 2010-ben elkezdtünk közbeszerzéseken indulni, kezdetben csak konzorciumi tagként vagy alvállalkozóként. Aztán amikor készen lettek az első munkáink, már önállóan is el tudtunk indulni nagyobb kiírásokon. 2012-ben volt a cég életében a nagy áttörés, mivel akkor nyertünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél egy olyan keretközbeszerzést, ami már országos szinten tartalmazott különféle műemlékfelújításokat.

– Ez a tevékenység lett a főcsapás iránya?
– Egy fontos irány lett, de sajnos annyi műemléki munkánk nincs, ami egy ilyen közepes méretű építőipari céget fenn tudna tartani. Kizárólag sem a műemlékfelújításokból, sem az állami megrendelésekből nem tudnánk nyereségesen működni: a tavalyi árbevételünknek kb. 70%-a származott a verseny-, 30% pedig az állami szférából. Természetesen a műemlékfelújítás a szívünk csücske – ha látunk műemléki kiírásokat, azokon jellemzően elindulunk, mert ez az egyik legszebb része az építészetnek.

– Mik voltak az első műemléki munkáik?
– 2012-ben felújítottuk Kisbéren a lovarda homlokzatát, a vassurányi kastély tetőszerkezetét, a hegyhátszentpéteri tájházakat, a nagycenki Széchenyi kastély parkját, illetve részt vettünk több vidéki vár és a budai várfal rekonstrukcióján is. Persze azóta nagyot bővült az ilyen jellegű referencialistánk, dolgoztunk a hatvani Grassalkovich-kastélyon, a szigligeti Esterházy-kastélyon, Sopron, Kőszeg, vagy Pápa belvárosában, illetve több vár és egyéb műemléki munkán. Idén a Tulipános Házon kívül elnyertük a füzérradványi Károlyi–kastély felújítását is, valamint megkezdhettük a szentendrei Skanzen erdélyi tájegységének felépítését 130 új épülettel. Reményeink szerint szerződést tudunk kötni a Szegedi Dóm külső-belső felújítási munkálataira is.

– Elevenítsünk fel néhány különleges, nehéz, de szép referenciamunkát!
– A közelmúltban kollégáimnak sok fejfájást okozott, de büszkék is vagyunk a budai Hilton belső felújítási munkáira. Tulajdonképpen födémig vissza kellett bontanunk a belső szerkezeteket, kicserélni a külső nyílászárókat, majd újraépíteni, bútorozni a szállodai szárnyakat. A feladat több szakmai szempontból is nagyon nehéz volt: egyrészt zsebkendőnyi területről kellett organizálnunk a Budai Várban, a felvonulási területünk mindössze 100 m2 volt. Másrészt borzasztó rövid volt a vállalási határidőnk, gyakran 3 műszakban dolgoztunk, hogy elkészüljünk. Harmadrészt a feladatot úgy kellett teljesítenünk, hogy mindvégig lakottak voltak a szálloda különböző szárnyai.Utólag is úgy gondolom, hogy kollégáim emberfeletti munkát végeztek. A munka legnagyobb részét 3 hónap alatt kellett kiviteleznünk, ráadásul igen magas, ötcsillagos minőségben. Szakmai tapasztalatom alapján sok nagy építőipari cég lenne büszke egy így teljesített feladatra.
Tavaly adtuk át a Klebelsberg Kultúrkúriát Pesthidegkúton, ami szintén nagyon szép szakmai kihívás volt, hiszen egy olyan szálló- és közösségi épületet alakítottunk ki, ahol nagyon jól harmonizál a műemléki külső és a modern belső. Regécen több ütemben – különleges technológiával, különleges körülmények között – több mint 3000 m3 várfalat építettünk vissza.

– A kétfős vállalkozásból időközben egy közepes méretű cég lett. Mekkora a létszám, és milyen alvállalkozókkal dolgoznak?
– Az alkalmazotti létszámunk a 2010-es évek elején kezdett nőni, most cégcsoport szinten nagyjából 120-an vagyunk. Természetesen megbízható alvállalkozókkal dolgozunk, akik több éve kitartanak mellettünk. Büszkék vagyunk arra, hogy alvállalkozóink nagyon lojálisak hozzánk, és nemcsak az ő körükben, de a megrendelők körében is jó a hírnevünk.

– A Tulipános ház milyen kihívásokat rejt? Azt mondta, egy év alatt el fog készülni.
– Ha nem ér minket különösebb meglepetés, akkor határidőre befejezzük Tatabánya egyik ikonikus épületének felújítását. Vannak megelőző tendertervek, de nekünk kell elkészíteni a bontási, a kiviteli és restaurátori terveket is. Mindezen előkészítő munkálatok ellenére még bizonyos restaurátori kutatások is előttünk állnak. Most ezeknek a terveknek kezdődik a jóváhagyatása a hatóságokkal, műemlékvédelemmel.
Meggyőződésünk, hogy egy műemlék-
felújítás során egy régi épületben mindig meg kell találni az új funkciók helyét is, teret kell engedni a modern megoldásoknak. A Tulipános Ház esetén szerencsés a helyzet, mert a régi funkcióval összhangban lesz  az új is, hiszen az épület mindig is egy közösségi tér volt. A különbség annyi, hogy egy korábbi, szűk közösségnek szóló épületből egy, a nagyközönség számára megnyíló középületet alakítunk ki. A díszterem különféle rendezvények, koncertek, esküvők, konferenciák megtartására lesz alkalmas, de lesz egy játszóház, étterem, és kiállítótér is. A helyiségek elrendezése szerencsére alkalmassá teszi az épületet az új funkciók hatékony ellátására.
A kihívás  ilyenkor az, hogy a XXI. századi kényelmi és biztonsági funkciókat (klíma, szellőzés, hangosítás, tűzvédelem, biztonsági rendszerek stb.) hogyan tudjuk beilleszteni egy műemléképületbe úgy, hogy azok ne látszódjanak és ne zavarják az eredeti küllemet. Természetesen kihívás az 1 éves határidő is, a hatósági engedélyeztetési idők például nem csak rajtunk múlnak. Az engedélyeztetést követően nagy bontási munkálatok kezdődnek. Számításaink szerint 1,5 hónap, mire felvonulhatunk, de a nyár végén már a külső szemlélő számára is mindenképp látszani kell valaminek. A héjazatot még mindenképp a tél, a rossz idő beállta előtt szeretnénk cserélni. A kertészeti munkák döntő részét tavasszal végezzük el.

– Fiatal építész fejjel mi az, amire azt mondja, hogy életem célja, hogy ezt megcsinálhassam?
– Szeretnék egy jelképet építeni Budapesten, melyről mindenkinek a magyar főváros jut eszébe. Jelenleg munkaidőm jelentős részét egy olyan nagyobb volumenű ingatlanfejlesztés stratégia-alkotási előkészületei teszik ki, amiben ez a potenciál benne van.

– Jut ideje a magánéletre, családra, hobbira?
– A családomra természetesen mindig szakítok időt, két gyermekem – egy két és egy hatéves – van, akikkel minőségi időt próbálok tölteni. Öcsém külföldön, a szüleim pedig a Zemplénben élnek. Sajnos nagyon kevés szabadidőm van, de síelni imádok és szeretem a papírsárkányokat. A hobbijaim közül jelenleg a legtöbb idő leginkább az egyedi és szép épületek megépítésére, felújítására jut.

Veér Károly

2019.02.13. 16:09
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás