szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tatabányaiak Afrikában

AGC-s csapat tanítja be a marokkóiakat
Tatabányaiak Afrikában

Az AGC Automotive Europe a marokkói Induver Holding üveggyártó céggel karöltve járműipari üvegek gyártása céljából épít üzemet az észak-afrikai országban. A létesítményt Kenitra tartományban, Marokkó tengerparti részén építik fel, és várhatóan 2019-ben kezdi meg piaci termelését. Ekkorra körülbelül 600 fő szakképzett munkaerőt tervez a gyár foglalkoztatni. Ahhoz, hogy elindulhasson a gyártás, az embereket ki kell képezni a gépsorok kezelésére. Ezt a feladatot nagy részben az AGC tatabányai gyárának tapasztalt, rutinos munkatársai végzik. Hoffmann Szilárd egyike a több mint húsz, betanítást végző szakembernek.

– Nagy szakmai elismerés az AGC tatabányai gyárának – kezdi beszélgetésünket Hoffmann Szilárd –, hogy – bár más országokból is érkeztek kollégák – legnagyobb létszámban mi végezhetjük ezt a felelősségteljes feladatot Marokkóban. Köszönhető ez annak is, hogy Brazíliában már korábban zajlott egy hasonló projekt, és a cégcsoport vezetői nagyon elégedettek voltak a magyarok munkájával.

– Hogy került bele ön is a marokkói brigádba?
– 2006-ban csatlakoztam az AGC csapatához, mint operátor. Hamar megtetszett az előkészítő terület, ahol 2D-ben vágjuk ki az üveget, nincs még formázás. Itt voltam gépkezelő, majd fokozatosan haladtam előre a ranglétrán, előbb csoportvezető, majd nappalos technikus lettem. 2017 márciusában adódott a lehetőség, hogy jelentkezhettünk a marokkói feladatra. Alkalmasnak találtak rá, és bár technikus vagyok, mérnöki pozícióban vehetek részt a projektben. Idén márciusban voltam kint először, most már a negyedik négy hetes periódusomat töltöm az észak-afrikai országban.

– A marokkóiak Tatabányán kezdték a betanulást. Milyen benyomást keltettek elsőre?
– Operátorok és mérnökök érkeztek minden területről, többek között én fogadhattam a csoportot. Első körben 2017 októberében jöttek Tatabányára, és egy hónapot voltak itt. Ez idő alatt megpróbáltuk átadni nekik az összes tudást, amit csak lehetséges ennyi idő alatt. Közben Csehországban is tanult egy csoport az előkészítő területről, és a „mieinknek” is ott kellett volna folytatni, de annyira megtetszett nekik a tatabányai oktatás, hogy inkább visszajöttek hozzánk. Nyitott, érdeklődő emberek, ez a ragaszkodás pedig nagyon pozitív dolog. Ma már velük együtt dolgozunk Marokkóban.

– Milyen a projekt menete?
– Az én küldetésem egy évre szól. Első körben a karbantartók mentek ki gépeket telepíteni, nagyon sok munka hárult,  és hárul jelenleg is rájuk. Én március 5-én követtem őket, akkor még nem volt készen a gyártósor, sőt, teljesen még ma sincs. Ez egy nagyon hosszú folyamat, amíg kialakul.

– Milyen nyelven zajlik a kommunikáció a marokkói kollégákkal?
– Marokkó hivatalos nyelve az arab, de saját dialektusuk van, a darija, ami az arab és a francia keveréke. Az angol a közvetítő nyelv. Van velünk egy tolmács, de ő nem tud egyszerre mindenhol ott lenni, így rá vagyunk kényszerítve a nyelvtanulásra. Valamennyire beszéltem korábban is az angolt, de ez nem volt elég a folyamatos kommunikációhoz. Az eltelt hónapok alatt azonban sokat fejlődött a nyelvtudásom, aminek nagyon örülök, hiszen ennek a későbbiekben is hasznát veszem.

– Az afrikaiak munkamoráljáról nem a legjobbakat szokták mondani. Mik az Ön tapasztalatai?
– A munkamorállal az egész marokkói közösségben nincs különösebb gond, nagyon kedves emberek, viszont nagyon nagy hatással van rájuk a muzulmán vallás. Amikor a ramadánt tartják, ami megközelítőleg egy hónapig tart, napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak, és több az imádkozási szakaszuk is. Beszélgettem operátorokkal, kérdezgettem, hogy mi a legnehezebb a ramadán idején a számukra. Mindenki azt mondta, hogy egy kicsit ingerlékenyebbek, dekoncentráltabbak lesznek attól, hogy nem tudnak enni, inni, ráadásul elég nagy hőség van arrafelé nyáron. Úgy egyeztek meg az AGC-vel, hogy ebben az időszakban ők 15:30-kor hazamennek. A közös munka is sokkal nehezebb ilyenkor. Persze amikor nincsen ramadán, akkor is mennek imádkozni. Vannak a pénteki napok, amikor az ebédszünet kétórás az egy helyett. Ekkor ugyanis kuszkusz napot tartanak, és elmennek egy teljesen más helyre, nem a gyárban esznek. Imádkozással együtt megközelítőleg 2 órát vesz ez igénybe. Ha beindul a folyamatos gyártás, és a mi küldetésünk is lejár, nem tudom, hogyan oldják meg ezt a kérdést. Egyébként a mentalitás szerintem hasonló a miénkhez, főleg technikusi - mérnökségi szinten, ezzel nem lesz gond. Egyedül a vallás az, ami nagyon erős. Napközben is 3-4-szer szól a müezzin.

– Milyennek látja európai szemmel az ottani életet?
– Mintegy 30-35 percre vagyunk autóval Kenitrától, mely egy nyüzsgő város, 400 ezer lakosa van. Az Atlantic Free zóna kb. 25-30 km, de nagyon sok a dugó. A közlekedési morál sokkoló, de valahol vicces. Olyan dolgokat látunk, amit itthon soha.  Autóúton például simán szembe jönnek a háromkerekű motorral. Általában nincs belőle baj, nagyon nagy baleseteket nem láttunk. Ugyanakkor fokozott a rendőri jelenlét, sok az ellenőrzés, viszont nem tudnak velük mit kezdeni. Hagyják is őket ezért élni, ami nekem nagyon tetszik. Nem lépten-nyomon állítgatják meg őket, hanem felügyelik, figyelnek rájuk, rendőri irányítás van. Szabadabban élnek, örülnek annak, amijük van, és ez irigylésre méltó.

– Közhelyes kérdés, de kötelező: milyen a marokkói konyha?
– Van egy fűszerük, a kurkuma, és ezt mindenre ráteszik, és elviszi az ételek ízét. Első körben ez még úgy-ahogy rendben van, de mikor sokadszorra kapja az ember ugyanazt, és mindennek ugyanolyan az íze, az már nem jó. A magyar főnökünk megkérte őket, hogy próbálják külön tenni a kurkumát, hogy könnyebb dolga legyen az európaiaknak. Ezt megtették, és most ehetőbb lett minden.  Az éttermek közül, ami tényleg jó és nagyon finom, az drága is. A csapból nem lehet inni, úgy vásároljuk az ásványvizet.

– Mit csinál egy magyar a szabadidejében?
– 8:30-kor kezdjük a munkát, és 17:30-ig dolgozunk. Nagyjából este hétre érünk haza, vásárolunk, vacsorázunk, és a családdal szoktunk beszélgetni. Szombaton is dolgozunk, így a vasárnap ad alkalmat kikapcsolódni. Ilyenkor próbáljuk megismerni Marokkót, el szoktunk menni az óceán partra, más városokba, meg szeretnénk nézni majd a Földközi-tengert is. Marrákes gyönyörű, ott még csak átutazóban voltunk, mert onnan indult a gépünk. A piacok nagyon tradicionális és nyüzsgő helyek. Én szerettem volna egy kicsit edzésben tartani magam, a közelben van egy edzőterem, de sajnos még odáig nem jutottam el. Tudomásul veszem, hogy ez az év ilyen formában megy el, majd jövőre folytatom itthon. Tehát van hova menni, nagyon szép az óceán, jó hideg, hiszen a Golf-áramlat miatt nem tud fölmelegedni.

– Nem bánta meg, hogy jelentkezett erre a munkára?
– Természetesen nem. Nagyon sok mindenre megtanít engem ez az egy év. Elsősorban - nyilván a pénz mellett - azért is vállaltam el, mert mindig próbálok egy kicsit kilépni a komfortzónámból. Ha úgy is érzem, hogy esetleg nem is vagyok képes megütni azt a szintet, amit elvállalok, de megpróbálom mindenképpen. Szerintem engem ez előre visz. Említettem az angol nyelvtudást, és hogyha hazajövök, szeretnék egy kicsivel több lenni a tatabányai  gyárban. Remélem, kamatoztathatom mindazt a tudást, amit megszereztem. Amikor először hazautaztam, megtanultam jobban értékelni Magyarországot, mint eddig. Mert olyan dolgokat tapasztalok meg Marokkóban, ami nálunk másképp működik, egy kicsit jobb, és egy kicsit összeszedettebb az egész országunk. Olyan jó hazajönni, jobban értékelem a közlekedést, az ételeket, az éghajlatot, és az itteni embereket is. Párkapcsolati szempontból ez a helyzet nyilván nem a legideálisabb, de ez is megerősít minket. Jövőre tervezzük az esküvőnket.

Veér Károly

2019.02.13. 16:10
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás