szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Topolcsik Melinda – Bridgestone Tatabánya Termel&#

Női vezetők a Közép-Dunántúlon
Topolcsik Melinda – Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

A külső szemlélő azt láthatja, hogy Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. alelnöke és ügyvezető igazgatója egy csinos, törékeny jelenség. Beszélgetésünk közben azonban kiderült, hogy az esztétikus, vonzó külső nagyon is céltudatos és határozott személyiséget takar, aki biztos kézzel kormányozza a Bridgestone – legnagyobb részt férfi „tengerészek” által működtetett – hajóját.

– Honnan indult a karrierje, és miként jutott el a jelenlegi, a Bridgestone-nál betöltött pozícióig?
– A Pécsi Tudományegyetemen szereztem okleveles közgazdász, majd jogi végzettséget. Tanulmányaim során elvégeztem a Cranfield University School of Management vállalatirányítási programját is. Pályafutásomat még az egyetem utolsó évében a CIBA Vision-nél kezdtem, mint junior kontroller. Több mint tíz éven át dolgoztam a PCC AFT Europe Kft.-nél, ahol előbb kontrolleri feladatokat láttam el, később az értékesítés és a HR tevékenységek koordinációjáért, majd pedig az egész operációért feleltem, 2008-tól pedig a vállalat ügyvezető igazgatói pozícióját töltöttem be. 2012-től az Alcoa vállalatcsoport egri kovácsoló üzemének ügyvezető igazgatója voltam. 2017. január elsejétől irányítom a Bridgestone tatabányai abroncsgyárát.

– Hogyan látják és fogadták el Önt egy tipikusan férfias iparágban vezetőként az "erősebb nem" képviselői?
– Először talán kétkedve, mert amikor új dologgal találkozunk, természetes emberi reakció, hogy szkeptikusan reagálunk. Számomra ezért természetes, hogy vannak, akik kétkedve fogadják, amikor egy nőt neveznek ki felsővezetői pozícióba, különösen egy iparvállalat élére. Ez a jelenség Magyarországon még tetten érhető. Ennek ellenére azonban azt tapasztalom, hogy ha a vezető kitartóan azokra az alapvető fontosságú dolgokra (a stratégiára, az üzlet és az emberek fejlesztésére, valamint a vevők egyre jobb kiszolgálására) fókuszál, amelyek a céget a helyes irányba viszik, folyamatosan fejlesztik, akkor az egyén nézőpontja fokozatosan megváltozik és elkezd valóban csak vezetőként tekinteni a vezetőre, függetlenül attól, hogy az férfi vagy nő.

– Amint egyre több nő kerül vezetői pozícióba, egyre szélesebb lesz a női vezetők elfogadottsága, és egyre többen értik majd meg, hogy a nők jelenléte a vezetésben, legyen szó akár a közéletről, vagy a gazdaságról, egy pozitív társadalmi folyamat. Magyarországon ennek felismerése már elindult, de talán még nem elég előrehaladott. Számomra ezen a területen nagy segítség volt a multinacionális cégeknél szerzett tapasztalat, ahol a felsővezetőiket már nem elsősorban nemük, hanem képességeik és eredményeik alapján ítélik meg.

– Milyen típusú vezetőnek tartja magát, milyen a kapcsolata a kollégáival, illetve a vállalatcsoport vezetőivel?
– Azt gondolom, hogy határozott, következetes és céltudatos vezető vagyok, aki mindenkivel jó kapcsolatra törekszik. A Bridgestone minket konkrét célok teljesítésével bízott meg, én pedig az első számú felelőse vagyok annak, hogy ezeket a célokat a kitűzött határidőre elérjük. Ahhoz hogy ez megvalósuljon, minden kollégámtól három dolgot, őszinteséget, lojalitást és szabálykövetést kérek, és én magam is ezt adom, amikor mondjuk egy teamben nem vezető, hanem támogató csapattag vagyok. Hiszem, hogy ha egy vezető ebben következetes, akkor a szervezet elkezd a célokért közösen tenni akaró és tenni képes csapatként működni, én pedig elhivatott és szenvedélyes csapatjátékos vagyok.

– Honnan indult, és hová jutott a Bridgestone Tatabányán az elmúlt években? Milyen fejlesztéseket hajtottak végre ez alatt a 10 év alatt a gyárban?
– Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy a nulláról indultunk és 10-12 év alatt az egyik legmodernebb és legdinamikusabban fejlődő Bridgestone gyárat építettük fel itt, Tatabánya és Környe között. Ahhoz persze, hogy ez megvalósulhasson, nélkülözhetetlen volt a Bridgestone Csoport, a világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermék-gyártó vállalatának döntése, tőkeereje és technológiája.

– Első gyárunk, melynek építése 2006-ban vette kezdetét, éppen 10 éve kezdte meg a termelést. Ennek különlegessége az, hogy teljesen automatizált gyártástechnológiát, az úgynevezett BIRD-et használja, mely teljesen automatikusan képes elvégezni az abroncsgyártás minden lépését, az alkatrészektől kezdve, az oldalfalépítésen és a futófelület elkészítésén át egészen a kész abroncs vulkanizálásáig. Ezzel a technológiával a tatabányai üzem jobb minőségű abroncsokkal képes kiszolgálni nemzetközi ügyfeleit. A BIRD legfontosabb előnye az, hogy gyors méretváltást tesz lehetővé a gyártás folyamán. A tatabányai üzem gépein egyszerre akár 128 különböző méretben is készülhetnek abroncsok, 15”-22” közötti mérettartományban. A BIRD gépsort mindössze három üzemében alkalmazza vállalatunk: a japán Hikone városban, a mexikói Monterrey-ben, valamint Európában csak nálunk, itt a tatabányai üzemben.

– Vállalatunk magyarországi történetében a következő fontos mérföldkő az volt, amikor 2012-ben stratégiai partneri együttműködést kötöttünk a Magyar Kormánnyal. Ezt követően 2013-ban elkezdtünk egy nagyszabású fejlesztési programot, mely 2020-ban fejeződik majd be. A program keretében 85 milliárd forint értékű beruházást valósítunk meg tatabányai gyárunkban. Ennek keretében, az első, 47.200 m2-es gyár mögé egy új, 97.200 m2-es csarnok épült, mellyel az üzem alapterülete több mint háromszorosára, 144.400 m2-re bővült. Az új gyáregységbe pedig ismét, nemzetközi szinten is a legkorszerűbb gyártástechnológiát telepítettük.

– A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárban működik egy új típusú mixer, mely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. A jobb minőségű alapanyagból a Bridgestone új – Japán után Európában először itt alkalmazott – mesterséges intelligencia alapú EXAMATION digitális gyártástechnológiájával készülnek a gumiabroncsok, melyek minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer annak érdekében, hogy a gyártás gyors és pontos, az abroncsok minősége pedig kiváló legyen. Ugyancsak egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 12.000 darab elhelyezésére alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és pontosabb elvégzését teszi lehetővé. A fejlesztés eredményeként kapacitásunk az eredeti 1,8 millióról 2020-ra 7,2 millió darab abroncsra nő.

– Milyen fejlesztéseket terveznek a következő időszakban?
– Az idei és a következő évek legfontosabb feladata számunkra az, hogy a tavaly átadott második gyáregységünkben befejezzük az új, digitális gyártástechnológia telepítését, beüzemelését, és betanítsuk, kiképezzük annak használatára kollégáinkat, így növelve működési hatékonyságunkat.

– Üzemünk gyártókapacitása folyamatosan növekszik. Az idén már közel 5 millió darab abroncsot gyártunk majd. Ennek okán a jelenlegi raktárépületünk kibővítése is szükségessé vált, és áprilisban raktuk le egy új, 10.000 m2-es raktár alapkövét. A 3 milliárd forintos beruházással felépülő új létesítmény, melyben egy 40 fős oktatóterem is helyet kap, 180.000 abroncs tárolására lesz majd alkalmas, így teljes raktárkapacitásunk 600.000 darab abroncsra nő.

– Milyen a tatabányai gyár munkaerőhelyzete?
– A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. Munkaerő helyzetünk annak ellenére jó, hogy a mi régiónkban már gyakorlatilag tavaly megvalósult a teljes foglalkoztatottság, melyet az országos átlag csak most ért el. Örömmel mondhatom, hogy gyárunk jó hírnevének és ismertségének köszönhetően szívesen jönnek hozzánk dolgozni az új munkatársak, jó a munkaerővonzó, és -megtartó képességünk is. Csak az elmúlt egy év során 400 fővel bővült az alkalmazottaink létszáma, így ma már több mint 1100-an dolgoznak cégünknél. Érezhetően csökkent a fluktuáció aránya is mind a szellemi, mind pedig a fizikai munkakörökben. Büszkék vagyunk arra, hogy legtöbb munkatársunk a gyár közelében, a környező településeken lakik. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a települések önkormányzataival, rendszeresen támogatjuk a helyi közösségeket és a környékbeli rendezvényeket.

– Milyen eszközökkel és módszerekkel biztosítják a képzett munkaerőt, és mivel vonzzák őket a vállalathoz?
– Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb foglalkoztatójaként versenyképes jövedelmet és kiemelt juttatásokat biztosítunk munkavállalóink számára. A fizikai munkakörökben dolgozóknak kialakítottunk egy karrierprogramot. Ennek részeként pedig egy olyan progresszív bérezési és előmeneteli rendszert, amely lehetővé teszi, hogy kollégáink, szakmai fejlődésük függvényében, 3 év alatt akár 40 százalékkal is növelni tudják keresetüket. A versenyképes jövedelem mellett munkatársaink 360.000 forint éves cafeteriát kapnak, melyhez havonta 10.000 forint értékű étkezési hozzájárulást, a munkába járáshoz pedig ingyenes buszjáratot, vagy bérlettámogatást is biztosít vállalatunk. Új és meglévő munkatársainkat saját, belső képzési rendszerünk segítségével tanítjuk be. E mellett rendszeresen küldünk ki kollégákat a Bridgestone más gyáraiba tapasztalatcserére, hogy elsajátítsanak új munkafolyamatokat, illetve olyan jó gyakorlatokat, amelyeket itthon is bevezetünk.

– Milyen CSR tevékenységet folytatnak, miként járul hozzá a vállalat a társadalmi felelősségvállaláshoz?
– A Bridgestone Csoport „Így segítünk mi” elnevezésű globális programja keretében valósítja meg vállalati társadalomi felelősségvállalási tevékenységet világszerte. Az „Így segítünk mi” program célja, hogy a vállalat munkatársait arra ösztönözze, hogy úgy végezzenek kiváló színvonalú munkát, hogy e közben a társadalmat és környezetüket is segítik. A program három fő területre - Mobilitás, Emberek és Környezet - osztja a Bridgestone társadalmi felelősségvállalási tevékenységeit. Az “Így segítünk mi” kifejezés tükrözi a vállalat hosszú távú filozófiáját - a “Kiváló minőséggel a társadalom szolgálatában” és azt a felismerést, hogy a legjobb cégeknek nem csupán részvényeseik érdekeit kell szolgálniuk, de hozzá kell járulniuk a világ jobbá és élhetőbbé tételéhez is.
– A mobilitás területén a Bridgestone World Solar Challenge-ről kell szót ejtenünk. A napelemes meghajtású autók versenye immár 30 éves múltra tekint vissza. Három kategóriában, egyetemek és középiskolák csapatai mérik össze erejüket, bemutatva a legújabb fejlesztéseket, innovációkat Adelaide-ben, az ausztrál sivatagban.
– Az emberek elnevezésű terület több résztevékenységet takar, és a hagyományos támogatásról szól. Ilyenek a nemzetközi olimpiai mozgalom, a Bridgestone a biztonságért (Mentőmotor Alapítvány, Tatabányai Tűzoltóság,  Környei Polgárőrség,  Oroszlányi Tűzoltóság, Semmelweis Egyetem sürgősségi vérszállító flotta), a közúti biztonság (RFT – DriveGuard), a sport (Gerecse50 Teljesítménytúra, Visegrádi Négyek Nemzetközi Erős Ember Verseny, Csernoviczki Éva olimpikon, Oroszlányi Sport Egyesület férfi kosárlabda csapata, Bridgestone Budaörs Félmaraton, Bridgestone Komárom-Komarno Utcai Futóverseny, ULTRA BALATON, Tatabányai Kézilabda Klub és az OSE Lions), a kultúra (Víz, Zene, Virág Fesztivál, Tata, Komáromi Napok, a tatabányai Bányásznap és a Sörfesztivál), és a dolgozói programok (FittStone program: egészséges táplálkozás, prevenciós szűrések, Sárkányhajó Verseny) támogatása.
– A környezet megóvása nagyon fontos a számunkra, elhatároztuk, hogy 2050-re 100%-ban fenntartható alapanyagokból készítjük abroncsainkat. Támogatjuk a Duna-Ipoly Társulást, van egy GreenStone környezetvédelmi programunk, és rendszeresen részt veszünk a TeSzedd! mozgalomban is.

Veér Károly
Fotó: Mazán Tibor

2019.02.13. 16:11
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás