szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Új kulturális központot alakítanak ki

Újabb jelentős fejlesztés indul el a városban, melynek nyomán az Ady Endre úton található egykori tiszti klub megújuló épülete ad majd otthont a Magyary Zoltán Tudásközpontnak, valamint az új városi könyvtárnak. A beruházásról Tata Város Önkormányzata szervezésében tartottak sajtótájékoztatót.

- A tudás érték, az érték teremtőerővel bír, a tudás alapú értékteremtés pedig a kultúránk része - mondta a sajtótájékoztatón Bencsik János -. Tata esetében fordulóponthoz érkeztünk, hiszen a kormány, őszi döntései során kezdeményezésemre 890 millió forintot biztosított a beruházás megvalósítására, amely kiegészül egy korábban elnyert CLLD-s pályázattal, így összességében 1 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztésre kerülhet sor. Számunkra ugyanennyire fontos, hogy a jelenlegi Magyary Zoltán Művelődési Központ szintén megújul a következő években, a kormány a beruházás előkészítésére és a tervek elkészíttetésére jelentős költségvetési támogatást biztosított, ennek a részleteiről egy következő alkalommal adunk részletes tájékoztatást. Fordulóponthoz érkezett tehát a város kulturális élete, amellett, hogy létrejön a tudásközpont, költözhet a könyvtár, egy új, interaktív találkozási lehetőségeket is biztosító közösségi tér jön létre a tóvárosi városrészben, s a művelődési központ is meg fog újulni a kormány támogatásával.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtárat 1949-ben alapították, 1961 decemberében költözött a művelődési központ épületébe, ahol  közel 440 négyzetméter alapterületen egy korszerűen felszerelt felnőtt könyvtár és egy 90 négyzetméteres, 11 000 kötetes gyermekrészleg várta az olvasókat. Önálló gyerekkönyvtár 1995-től került az épületbe. A jelenlegi, könyvtárnak is helyet adó Magyary Zoltán Művelődési Központ korszerűtlen állapota, illetve szűkös kapacitása miatt a városi könyvtár új helyszínre költöztetése időszerűvé vált. Az intézmény áthelyezése tudatos városfejlesztési lépés, mely összhangban van a művelődési központ teljes körű megújulásával. A könyvtár új helyszínének kiválasztása kettős célt szolgál. Egyrészt hasznosul a jelenleg leromlott állapotú, egykori Helyőrségi Művelődési Otthon az Ady Endre úton, másrészt a jövőben  két helyszínen lesznek elérhetőek a városban közművelődési lehetőségek.

Michl József, Tata polgármestere a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott:

- Köszönjük szépen Bencsik János országgyűlési képviselő úr segítségét, támogatását. Köszönet a magyar kormánynak is, hiszen évekkel ezelőtt döntés született arról, hogy a Magyar Honvédség használatában álló tiszti klubot ingyenesen átadja a városnak a honvédség. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílt arról gondolkodni, hogy mit tegyünk az épülettel, és hogyan tudunk egy kulturális központot létrehozni Tóvárosban. Így merült fel az ötlete annak, hogy a tatai könyvtár átkerüljön az egykori tiszti klub épületébe. A támogatásoknak köszönhetően elkészülhetett az új könyvtár terve, melyet összekapcsoltunk egy  pályázattal. Egy TOP-os pályázat keretében ugyanis sikerült egy másik funkcióra  is pénz szereznünk. Ez egy olyan találkozóhely lesz, mely egy kisebb kávéházzal összekapcsolva alkalmas összejövetelek, rendezvények számára teret biztosítani a földszinti, utcafronti részen. Az épület többi részét a könyvtár fogja elfoglalni többek között egy nagy előadóteremmel, tárgyalóval, és különböző technikai eszközökkel. Indulhat a beruházás a közbeszerzéssel, majd folytatódik a kivitelezéssel, és reményeink szerint jövő ősszel egy olyan könyvtárat adhatunk át a tataiaknak, amely hosszú időn át nagy örömet fog szerezni mindenkinek.

A beruházás I. ütemében a Magyary Zoltán Tudásközpont kialakítása keretében az épület utcafrontjának infrastrukturális fejlesztése fog megtörténni. Az épület megújult állapotában helyet és szolgáltatásokat biztosít majd közösségek, civil szervezetek, innovatív induló vállalkozások számára. A TOP-7.1.116-2017-00117 azonosítószámú pályázat megvalósítása során Tata Város Önkormányzata a "CLLD", "Tata Város Helyi Közösségi Fejlesztés Stratégiája - Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a város helyi közösségi fejlesztési stratégiájához kapcsolódva" című pályázatában a volt Helyőrségi Klub helyén a pályázat kulcsprojektjeként az Ady Endre utcai épületrészben kávézó és közösségi funkciókat ellátó terek kiépítését tervezi. Az első ütemben a fejlesztés hasznos alapterülete 387,08 m2, a kialakítására elkülönített összeg 137 millió forint. A  földszinten kap majd helyet a közösségi kávézó, amelyhez a bal oldalon a gazdasági bejárat és kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. Jobbra a coworking tér kap helyet. A jobb oldali bejáraton keresztül közelíthető meg az emeleti szint, ahol a coworkinghoz kapcsolódó további három közösségi tér található majd.

A beruházás II. üteme az új könyvtár kialakítása. Az 1710/2020. (X. 30.) Kormányhatározattal Magyarország Kormánya a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár új elhelyezésére, a folyamatban lévő megvalósítás befejezése érdekében 890 000 000 forint központi költségvetési támogatást nyújtott az Ady Endre úti épület teljes felújítására, átalakítására. A cél egy könnyen, akadálymentesen elérhető, a hazai előírásoknak, a nemzetközi ajánlásoknak, illetve az energiatakarékos és hatékony működtetésnek megfelelő, többfunkciós, olvasóterekkel, gyermekkönyvtárral, számítógépes teremmel, irodákkal, kutatószobákkal, klubhelyiséggel, előadóteremmel és raktárral rendelkező új városi könyvtár létrehozása az épület felújításának folytatásaként.

Az új könyvtár kialakítása nyomán:

- A jelenlegi 715 m2 -rel szemben 1141 m2 hasznos alapterület jön létre

- Akadálymentes, 2 szintes épület áll az olvasók rendelkezésére

- Nő az olvasói terek/termek száma: a felnőtt- és gyerek kölcsönző, valamint kézikönyvtári tereken túl lesz tanuló és helytörténeti kutatószoba, Infobázis, tudástár, gyermek rendezvényterem, babaszoba, kettéosztható 100 fős konferenciaterem, audio-sarok.

- Bővülő 24 órás szolgáltatás válik elérhetővé: könyvvisszavétel Bibliobox segítségével elsőként Magyarországon a tatai könyvtárban valósult meg (2014. januárja óta működik). Ennek egy korszerűbb változata segíti majd a könyvek automatikus visszavételét (Flex Return), s a lefoglalt könyvek átvétele (Remote Locker segítségével) is lehetségessé válik a csomagátadó automaták mintájára

- Bővülnek a funkciók: babaszoba, gyermek rendezvényterem, audiosarok nemcsak tiniknek, saját IKT eszköz (laptop, tablet, telefon) használatának lehetőségei több helyen, nyugodt tanulás biztosítása, tanfolyamok megtartásának lehetősége (tanulószoba), külön helytörténeti kutatószoba, RFID rendszer.

- Könyvlift segíti majd a könyvek emeletre jutását, könyvfertőtlenítő használatával pedig nem kell karanténba tenni a visszajuttatott könyveket

- Tömörraktárt alakítanak ki, amely megszűnteti a polcok zsúfoltságát, s megoldja a jelenlegi raktározási gondokat

A beruházásról szóló tatai sajtótájékoztatón Páhy László építész mutatta be a fejlesztés terveit. A Magyary Zoltán Tudásközpont és az új városi könyvtár együttes létrehozásával (az I. és a II. ütem megvalósításával) a kor kihívásainak megfelelő szolgáltatásokat használhatnak majd a látogatók. A kivitelezés során az épület előtti terület is teljesen megújul, s létrejön egy újabb  közösségi találkozási pont kerékpártárolókkal, kültéri kiülőkkel és városi terasszal.

Forrás: tata.hu

2021.01.22. 11:50
   Regio Regia magazin


147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás