szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Lehár: Cigányszerelem - bemutató július 3-án

Éppen egy esztendeje annak, hogy Csákvár impozáns művelődési háza, a Floriana Könyvtár és Közösségi ház otthont adott az újonnan létrejött Rátonyi Róbert Színháznak. Régiónk egyetlen operettszínházának "belépője", első évada jól sikerült, ám a világjárvány ellehetetlenítette a folytatást. Május végén azonban végre újra nyithattak, és nagy lelkesedéssel, örömmel, nem mellesleg mindjárt egy premierrel készülnek a folytatásra. A világhírű zeneszerző, Lehár Ferenc, ugyancsak világhírű darabjával, a Cigányszerelemmel indítanak, tudtuk meg a sajtótájékoztatón, melyen Illés Szabolcs, Csákvár város polgármestere mellett Teremi Trixi művészeti vezető, Kállay Bori érdemes művész és Bori Tamás rendező is megosztotta gondolatait a készülő darabról. A legmeggyőzőbb érv az operett megtekintése mellett mégis Vörös Edit és Domoszlai Sándor csodálatos duettje volt, a rövid részlet az operettből percek alatt mindenkit magával ragadott.

 - A tavalyi évadban teljes repertoárral készült a Rátonyi Róbert Színház. Mindenki bizakodva várta a folytatást, de a pandémia közbe szólt. Most a színház ajtaja ismét nyitva áll, már két előadás lement, és az évad egy nagysikerű premierrel folytatódhat. Bizakodóak lehetünk, hiszen mindenki ki van éhezve a kultúrára, a színházra. A szereposztás, a szerző, a mű, ahogy a rendező személye is önmagáért beszél. Nagy szeretettel várunk mindenkit az előadásokra - nyitotta meg a sajtótájékoztatót a város első embere, Illés Szabolcs.

- 2020 Lehár Ferenc, a világ egyik legnagyobb komponistája születésének 150. évfordulója volt, ez adta az apropót az egyik leghíresebb darabja, a Cigányszerelem bemutatójához - vette át a szót Teremi Trixi. - Nagy fába vágtuk a fejszénket, mert a Lehár művek nem könnyűek, mégis úgy érezzük, mintha ezt a darabot ránk szabták volna. Fantasztikus szereposztás jött létre, az operett szakma színe-java szerepel az előadásban. Boldog vagyok, hogy Kállay Bori ismét velünk dolgozik, és a főbb szerepeket olyan nívós kollégák játsszák, mint Zórikát Vörös Edit, Józsit, a férfi főszereplőt Domoszlai Sándor, de említhetném még Vadász Zsoltot, Faragó Andrást, Virág Józsefet és Kis Zoltánt is. Nagy öröm számomra, hogy jómagam is csatlakozhatok ehhez a csapathoz.

 - Figyelemre méltó alkotók segítik a munkánkat: a díszleteket Perlaki Róbert tervezte, aki ikonikus egyénisége a színházi szakmának, nem csak a Veszprémi Színház egyetlen ma is élő alapító tagja, de a szakmájának is kiváló képviselője, közel 800 díszlettervezéssel a háta mögött. Ugyancsak régi motorost köszönthetünk a jelmeztervezőnk, Esztergomi Anikó személyében. A koreográfia Hável Ferenc munkáját dicséri, a rendezőnk, Bori Tamás pedig nem csak a színház-, de a filmművészetben is jeleskedik. Egy ilyen stáb garanciája annak, hogy egy csodaszép, látványos előadást láthat majd a közönség - mutatta be a színészeket, alkotókat a művészeti vezető.

Bori Tamás rendező arra hívta fel a figyelmet, hogy míg mi idehaza azon polemizálunk, vajon az operett a könnyű, vagy épp a magas művészetek közé sorolandó, addig tőlünk nyugatra a világhírű operaházak, világhírű művészei játsszák ezeket a darabokat, nem kis sikerrel. Ideje lenne már megértenünk, hogy ezek zseniális művek, melyeket elképesztően nehéz énekelni, és főleg a megfelelő minőségű színészi munkával prezentálni. Puccini nem csak, hogy barátja volt Lehárnak - egymásnak küldözgették a partitúrákat véleményezésre -, de még azt is feljegyezte, milyen nagy megkönnyebbülés számára, hogy Lehár operett szerző lett, megmenekítve őt egy komoly vetélytárstól.

- Míg az operánál a zene a principium, addig az operettnél a zene és a színészet együtt kell, hogy működjön, éppen ezért gigantikusan nehéz jól csinálni. Ha pedig ebből a nehézségből a közönség bármit is megérez, akkor valamit nagyon rosszul csináltunk - mutat rá a műfaj nehézségeire, ugyanakkor szépségére a rendező.

- A téma - és ehhez egyetlen sort sem kellett átírnunk - ma is nagyon aktuális. Lehár az egyes nációk, kultúrák közötti fesztültségekre mutat rá művében, a szemünk láttára csúszunk bele ezekbe a nációk fölötti képmutatásunkból adódó konfliktusokba, melyek teljesen fölöslegesek, hiszen ha nyitott szívvel vagyok egy másik kultúra irányába, akkor az is hasonló módon fordul felém. Nekünk Közép-Európában örülnünk kell annak, hogy ilyen sokszínű, gazdag a kultúránk - fejtette ki az előadás mondandóját Bori Tamás.

- Pályafutásom alatt másodszorra találkozom ezzel a színdarabbal - ragadja magához a szót Kállay Bori -, örömmel vállaltam Ilonaként a fellépést. Ebben a szakmában alig-alig akad olyan szerep, amit az én koromban még jó érzéssel el lehet játszani. Ezek egyike a Cigányszerelem Ilonája. Nagy lelkesedéssel próbálunk, örömmel vagyok itt, és már nagyon várom a bemutatót.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet átadni a mai magyar fiataloknak, hogy az operett egy mai, nekik szóló, menő műfaj, Bori Tamás így válaszolt:

- Ha érvényes előadást csinálunk, zeneileg és színészileg is magas minőséget teszünk a közönség elé, akkor nem kell menőnek lennünk. A minőség mindig a maga útján jár, és megtalálja a maga közönségét, így a fiatalokat is. Az olyan zenei zsenik, mint Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, olyan örökérvényű emberi dolgokat fogalmaztak meg alkotásaikban, amelyekben mindenki megtalálja azokat a "fehér lapokat", amelyet a saját életével ki tud tölteni. Semmit sem kell modernizálni, aktualizálni, ma is érvényes üzenetet hordoz ez a darab is, mely megtalálja az útját nem csak az ötven pluszos korosztály, de a fiatalabbak felé is.

- A fiatalokat azért sem nehéz az operettel megszólítani, mert ezek a művek rendszerint a szerelemről szólnak - teszi hozzá Kállai Bori. - Ezt az érzést pedig leginkább ők birtokolják. Nem csoda tehát, ha egyre több fiatalt látni a nézőtéren. Ahogy telnek az évek, legtöbbjük egyre nyitottabb a csodálatos, romantikus, az igazi érzésekről szóló operettek irányába.

Lehár Ferenc: Cigányszerelem

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba.

A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán. A Cigányszerelemben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva.

Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése. A szerző operai igényű zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagyerdő, vagy a Vad cigánylegény vagyok.

2021.06.29. 17:42
   Regio Regia magazin


150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás