Balatonfüredi siker a szavazáson Figula Mihály az Év Bortermelője
Harminckettedik alkalommal választották meg az év magyar bortermelőjét. Ebben az évben Figula Mihály füredi borász vehette át a díjat. Az Év Bortermelője Magyarországon kitüntető cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti. A díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményével, borainak állandó kiváló minőségével, azok hazai és külföldi sikereivel érdemli ki.
Figula Mihály a Felix Kitchen & Barban vette át a díjat a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai alapján. Először 1991-ben adták át, azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Ekkor Tiffán Ede villányi borász érdemelte ki, legutóbb pedig Nyúlné dr. Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza. A kiválasztás menete évek óta változatlan. A díj jelölési szakaszában közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdeti azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Ebben az évben az öt jelölt: Figula Mihály, Günzer Tamás, Lamport József, Liptai Zsolt, Vesztergombi Csaba volt. Történelmet írt Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) azzal, hogy édesapja, idősebb Figula Mihály (2000) után ő is megkapta az Év Bortermelője elismerést. Ez az első alkalom, hogy egy családban két borász is átvehette a díjat. Figula Mihály illusztris társaságba került, Szepsy István, Áts Károly tokaji, Konyári János és Légli Ottó balatonboglári, valamint Thummerer Vilmos és dr. Lőrincz György egri borászok után ő a hetedik, aki két legnagyobb hazai szakmai elismerést (Év Bortermelője, Borászok Borásza) magáénak tudhatja.
tárnay |