szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Válságban születtek és növekedtek

Az új szelek jó irányba fújják a VIDEOTON hajóját
Válságban születtek és növekedtek

A VIDEOTON Csoport felsővezetői - Széles Gábor elnök, Lakatos Péter és Sinkó Ottó társvezérigazgatók - két év kihagyás után végre személyesen tarthatták meg évértékelőjüket, melynek a székesfehérvári VOK csarnok adott otthont. Az eseményt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

Az évértékelőn elsőként Széles Gábor osztotta meg gondolatait a VIDEOTON jelen lévő cégvezetőivel, a meghívott munkatársakkal és vendégekkel. Örömmel jelentette be, hogy az idei esztendőben jelentős eredményeket ért el a cégcsoport egésze. A tavalyi 220 milliárd forint árbevételhez képest idén 40 milliárddal többet könyvelhettek le, ami forint alapon 10%-os növekedést jelent.
- Bár a grafikonokon ez nem látszik, de az elmúlt 31 év során sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Mindezek ellenére egy szerves fejlődés tanúi lehetünk, az ábrák azt mutatják, töretlenül mentünk előre, és a tények ezt vissza is igazolják. Mégsem érezhetjük ennyire optimistának a helyzetet, mert a világunk ma minden tekintetben kiszámíthatatlan. Az elért eredmények mégis vitathatatlanok, részben a jó csapatmunkának köszönhetőek, illetve annak, hogy a három évtized alatt történt generációváltások nem gyengítették, hanem kifejezetten megerősítették a vállalatot.
- Sikereink kulcsa az is, hogy a VIDEOTON erőssége a technológiája, a gyártása, a megbízható tudása, amit ma Európa szerte elismernek. Annak, aki a gyártási lánca hosszát szeretné csökkenteni - márpedig az elmúlt időszakban ez a jellemző -, az elsők között a VIDEOTON jut eszébe. Persze ezeket az igényeket tudnunk kell kezelni, de erre is készen állunk.
- Óriási érték az is, hogy ma már javarészt nem alkatrészeket gyártunk. A tudásszintünk nagyon komplex, technológiailag is bonyolult feladatok vállalását is lehetővé teszi számunkra. Elsősorban az új iparágakra - az autóiparra, és azon belül is az e-autóiparra - kell fókuszálnunk. Amerre a világ fejlődik, arra tartunk mi is. Kiemelt figyelmet kap az elektronikai gyártás, az általunk készített ilyen jellegű termékek rendkívül perspektivikusak - fejtegette sikereik titkát az elnök.
"Nem volt ez egy sétagalopp" - utalt az elmúlt évtizedek nagyberuházásaira, és nehézségeire az elnök, majd hozzátette: a saját tőke egyenletes növekedése azt mutatja, hogy a vállalatcsoport nagyon céltudatosan, egy irányba haladva fejlődik. Fontos kiemelni azt is, hogy a VIDEOTON képes saját erőből finanszírozni magát, a megnövekedett készleteit. Ez is a cég stabilitását, erejét mutatja. Ugyanerre enged következtetni az is, hogy a vállalati létszámot is képesek stabilan tartani, sőt idén még 500 fővel gyarapodtak is.
- Változatlanul fejlődési pályán van a
VIDEOTON, hiába volt Covid, és egyéb nehézségek, mindegyikből úgy tudtunk kijönni, hogy az nem okozott komolyabb problémát - zárta beszédjét Széles Gábor.
Az elnöktől Lakatos Péter vette át a szót, aki kis kitekintéssel kezdte értékelőjét. Bill Gates-et idézve rámutatott arra, hogy mennyire túlbecsüljük azt, hogy két évre előre látunk, holott a valódi változások jellemzően tízévente köszöntenek ránk. Azt tanácsolta, ha már úgysem tudjuk kitalálni, hogy mit hoz a jövő - és ezt az elmúlt 50 év számos példájával is alátámasztotta -, akkor legalább készüljünk fel arra, hogy mi lehet! Mert egy biztos: változás lesz, a kérdés pedig nem az, hogy mi lesz, hanem az, hogy mi fogja azt eldönteni.
- Számos globális változás előtt állunk, amire figyelnünk kell: adósság, infláció, a kereslet-kínálat egyensúlyának megbomlása, energiaválság. Bizakodásra adhat okot, hogy a VIDEOTON tőkeellátottsága átlagon felüli. Munkaadóként a demográfiai trendek is hatással vannak a vállalatcsoportra, nem véletlen, hogy egyre nagyobb számban foglalkoztatunk vendégmunkásokat. Technológia terén pedig elsősorban az a dolgunk, hogy kövessük a trendeket, az új dolgoknak minél előbb utánamenjünk, ne maradjunk le.
- Kihívás az is, hogy míg korábban egyfajta üzleti logika mentén születtek meg a döntések, és a költségoptimalizálás állt a fókuszban, most ez alapjaiban látszik megváltozni, más érdekek mentén kezd újraszerveződni a világ.
- Örvendetes tény viszont, hogy ezeket a változásokat követni, kezelni tudjuk. Ma megvan az erőnk ahhoz, hogy a vevőinkkel és a szállítóinkkal szemmagasságban tudjunk tárgyalni. Egészen más a fellépésünk, a felkészültségünk, mint az tíz évvel ezelőtt volt - összegezte a várható nehézségeket a társvezérigazgató.
Lakatos Péter arra is rámutatott, a vevőik kezdik kiaknázni annak lehetőségeit, hogy a VIDEOTON egy vertikálisan integrált holding, képes megmunkálni a fém- és műanyagtermékeket, azokba elektronikát gyártani, mindezeket összeszerelni, és komplex termékként leszállítani.
Különösen jelentős sikereket értek el Európában az elektromos autótöltők terén. A rendkívül diverzifikált termékpaletta azt a határozott váltást tükrözi vissza, ami a
VIDEOTON stratégiáját jellemzi: a fókuszt a multinacionális nagyvállalatokról az innovatív közepes méretű európai cégekre helyezték. A cégcsoport növekedését ma éppen ezek a vállalatok teszik lehetővé.
Sinkó Ottó 2022-es beszámolója egyúttal 2023-as évnyitóként is szolgált. Prezentációjának az Élet 30 fölött címet adta, utalva ezzel arra, hogy a társaság már több mint három évtizede prosperál. Nyitógondolatai felvillantották a közelmúlt azon világeseményeit, amelyek erőteljesen hatottak a VIDEOTON működésére.
- A beszállítóink 2020 októberében jelezték, hogy ellátásilánc-problémákra kell számítanunk, ami be is következett. A Szuezi-csatorna lezárása, majd az orosz agresszió Ukrajna ellen radikális változásokat hozott. Elsőként a szállítási költségek drasztikus emelkedését tapasztalhattuk meg, a konténerek szállítási díja 5,4-szeresére növekedett. Szerencsére azóta ezen a téren már konszolidálódott a helyzet, ellentétben az energiaárakkal. Az áram ára 15, a gázé 19-szeresére nőtt. Visszaesés azóta itt is történt, de még mindig bőven fölötte vagyunk a korábbi áraknak, és arra nem is számíthatunk, hogy oda valaha is visszatérnének. Mindez azt mutatja, hogy a piaci kereslet-kínálati viszonyokban egy óriási turbulencia keletkezett. Összezavarodtak a dolgok, megborult a kereslet-kínálat egyensúlya, és ennek egyenes következménye az infláció. Ahogy én látom, ez a folyamat hosszabb ideig velünk is marad - mondta a vállalatvezető.
A társvezérigazgató ezt követően a VIDEOTON kilátásairól, a deglobalizációról és annak hatásairól beszélt. Az új trendet a szállítási idők és költségek, a geopolitikai, illetve más előre nem látható kockázatok indukálták. Óriási feszültségek vannak Tajvan körül, fokozódik az USA és Kína rivalizálása, egy új kétpólusú világrend van kialakulóban, ahol az oroszok helyét - úgy tűnik -, Kína foglalja el a jövőben. Hatásként jelenik meg az alkatrészgyártás decentralizálása is, különös tekintettel a félvezetőkre. Mindezek pozitív hatást gyakoroltak mind az európai gyártásra, mind pedig a VIDEOTON számára, kifejezetten növelik a piaci esélyeinket - mondta, majd hozzátette: természetesen ezek mellett negatív folyamatokkal is számolnunk kell. Európában kiugró mértékben nőttek az energiaárak - a Távol-Keleten jóval kevésbé -, és ez versenyhátrányt jelent a kontinensnek, így a VIDEOTON-nak is. Felértékelődtek a Kínán kívüli országok is - Vietnám, Fülöp-szigetek, Indonézia, Észak-Afrika -, alternatívaként jelennek meg velünk szemben. További nehézségeket hozott a szomszédunkban dúló háború, ami bizonytalanná teszi az energiahelyzetet. A pozitívumok és a gyártást nehezítő tényezők egyenlegeként Sinkó Ottó úgy látja, az üzletszerzési lehetőségek kedvezőbbé váltak a vállalatcsoport számára. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az Európai Unión belül az elektronika és a gyártás nagyobb hangsúlyt kap, ugyanakkor figyelniük kell az ezekkel járó kockázatokra is. Példaként említette, hogy 21-22%-ról 32%-ra - 27 milliárd forintra - ugrottak a készleteik az idei esztendőben.
Végül Sinkó Ottó arról is szót ejtett, hogy mit kívánnak tenni a közeljövőben, mire számítanak a továbbiakban. Mint megtudtuk, egy előrehozott - már az emelt energiaárakkal kalkulált - tervezéssel kívánnak elébe menni a problémáknak. Valamennyi cégük elkészítette és leadta már a jövő évre vonatkozó tervét, és ezek összképe nagyon biztató. 300 milliárd forint árbevételt, csökkenő készleteket, javuló chashflow-t, összességében meglepően jó, forint alapon 10% fölötti növekedést ígér.
- Ugyanakkor a költségnövekedés kockázatát is szem előtt kell tartanunk. Jól mutatja, mire számíthatunk, hogy a cég legnagyobb költségelemeinek sorában az energia az eddigi negyedik helyről a harmadikra kerül át. A 2022-es 1 milliárd forintos gázszámlánk a jövő évben 2,5 milliárd forint körül várható, az áramszámlánk pedig 2,15 milliárd forintról 8,4-re nő a következő esztendőben. Az összenergia-költségünk így várhatóan megközelíti a 11 milliárd forintot - számszerűsítette a legnagyobb költségkockázatot a társvezérigazgató.
- Persze nem várjuk mindezt ölbe tett kézzel. Részt veszünk a kormányzat gyármentő programjában, és növeljük a megújuló energiák arányát a fogyasztásunkban. Ehhez a meglévő 0,5 MW-os erőművünk mellé további 3,8 MW-nyi napelemparkot szeretnénk telepíteni a hazai telephelyeinken. Ezek ma már gyorsan megtérülő beruházások, a korábbi 10-12 helyett, 3-4 év alatt termőre fordulnak.
- Természetesen a takarékoskodásra is gondot fordítunk, és hogy mennyire tudunk alkalmazkodni, jó mutatja, hogy idén október és december között 48%-kal kevesebb gázt fogyasztottunk, és ez nem írható teljes mértékben a kedvező időjárás számlájára.
- Válságban születtünk, és válságokon keresztül növekedtünk. Ez most a sokadik eset az életünkben. Meggyőződésem, úgy, ahogy az eddigieken sikerült túljutnunk, hogy még erősebben jöttünk ki belőlük, és kifejezetten jobb pozícióba kerültünk, kijelenthető, fel vagyunk készülve arra, hogy a következő akadállyal is megküzdjünk. Ehhez kívánok mindenkinek a jövő évre sok erőt, mert még nincs vége - zárta beszámolóját Sinkó Ottó.

Cseh Teréz

2023.01.21. 16:13
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás