Szakácsok, cukrászok, pékek és felszolgálók seregszemléje Értéktárba került a Farsang Kupa
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen részeként, a Tata és Környéke Regionális szervezet 19. alkalommal rendezte meg a Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban. A helyszínen szakács, cukrász, felszolgáló és pék szakmákban versenyeztek a résztvevők, emellett kiegészítő szakmai és szórakoztató programok is várták az érdeklődőket.
A versenyt 23 évvel ezelőtt Petrezselyem Antalné, Venesz-díjas mestercukrász hívta életre, a bajnokság jelenlegi szervezője lánya, Petrezselyem Adrienn, az alapító szellemiségét viszi tovább. Az esemény idei fővédnöke Michl József, Tata polgármestere és dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, míg, szakmai védnöke Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke volt. A kétnapos programban 2025-ben újdonságként jelent meg az élő szakmai kategória, melyben a felszolgálók, pékek és cukrászok mutatták be egyéni munkáikat a nagyközönség előtt. Ennek köszönhetően alakult ki az új, kétnapos rendszer is, az első nap a szakmai fórumról, a versenymunka megkezdéséről szólt, míg a második napon az elkészült alkotásokat mutatták be. Az idei versenyen több, mint 100 versenymunkát láthatott a közönség. A 16 fős zsűri az oklevelek mellett 32 aranyérmet (13 felnőtt és 19 tanuló), 25 ezüstérmet, és 28 bronzérmet osztott ki a versenyzőknek, akik a korábbi évekhez hasonlóan hazánk számos szegletéből érkeztek városunkba, Mosonmagyaróvártól Orosházáig, Kisvárdától Kaposvárig. A legeredményesebb a Győri Szakképzési Centrum Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola lett, a második helyen a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola, a harmadik helyen pedig a székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola végzett. A megnyitóón adta át a Tatai Értéktár bizottság díszes elismerő oklevelét Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a helyi értéktár bizottság elnöke, miszerint a Farsang Kupa bekerült a Tata értékei közé. A Farsang Kupa megálmodója, a Petre cukrászda egykori alapítója, Petrezselyem Antalné, Gyöngyi volt, aki sajnos már nem lehet ott, az általa alapított eseményen. A család, lánya Adrienn és férje, Petrezselyem Antal, valamint Petrezselyem Norbert folytatják a megkezdett munkát. KTJ
A kezdetektől a települési értéktárig
A Tata Települési Értéktár Bizottság 2024. decemberben a tatai értékek közé felvette Petrezselyem Antalnét, a cukrászmesterség példaértékű képviselőjét, az eljövendő cukrásznemzedék elkötelezett oktatóját, nevelőjét.
Petrezselyem Antalné Gyöngyi Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás mestercukrász, a Tatai és Környéke Gasztronómiai Egyesület és régió elnöke, az egyetemes gasztronómia kiváló munkáért emlékplakett tulajdonosa volt.
1981-ben tett mestervizsgát, majd 1986-ban családjával megalapította Tatán a Petre cukrászdát. Szakmáját szenvedélyesen szerette és művelte. Tata elismert személyisége volt, aki családjában, szakmájában és az utánpótlás-nevelésben is fáradhatatlan szorgalommal, példamutatóan dolgozott. Munkássága évtizedekig meghatározó volt Komárom-Esztergom vármegyében és országosan egyaránt. |