Ahol titkos technológiával készülnek a finomságok A napelemmel működő csokigyár: a Mondelez
Az édesszájúak Mekkája a Sóstói Ipari Parkban lévő Mondelez Hungária Kft, ahol olyan márkák készülnek, mint a Milka, Oreo, TUC, Győri Édes, BelVita, Vaníliás karika, Sport szelet, Halls, Negro, Dörmi. A július eleji projektbemutatón mégsem e finomságoké volt a főszerep, hanem az új, a cég életében legnagyobb közép-kelet-európai napelemparké.
Cégfilózófia a "napsütötte" kekszekért, csokikért
A projekt a székesfehérvári gyárigazgató, Dominik Boguslawski köszöntőjével kezdődött, aki a beruházás környezetvédelmi szerepét és a várossal való együttgondolkodást hangsúlyozta. A Mondelez világcég Ausztráliától Dél-Amerikán át Afrikáig tulajdonképpen az egész bolygón jelen van, ebből is fakad a cég célkitűzése, hogy jól gyártsák a termékeket, egy olyan értéket teremtve, amivel mindenki nyer, de nem zsákmányolják ki a Földet. Parlagból projekt A napelemparkról Mayer Áron mérnök tartott ismertetőt. Tulajdonképpen 1995-től a cég tulajdonában volt ez a 25000 négyzetméteres föld, de mert nem volt rá szükség, ezért parlagon hagyták, és idővel invazív fajok telepedtek meg itt szép számmal. A terület rendbetételével, földmunkákkal, a fasor megújításával kellett ezért kezdeni a napelempark létrehozását. Hogy a legekről is szóljunk: a beruházás Közép-Kelet-Európában a legnagyobb teljesítményűnek számít, s Magyarországon a legnagyobb zöldprojekt. A cég vállalásában a zéró energia-felhasználás és a CO2-kibocsátás csökkentése kiemelt eszme. Ezzel a beruházással 3000 MWh megújuló energiát termelnek évente. A működtetés nyilván nyáron a legoptimálisabb, de átlagban az éves energiafogyasztás 25%-a biztosított így. A CO2-kibocsátás évi 600 tonnával csökken, és ez Székesfehérvár energiahálózatának tehermentesítésében sokat segít. A befektetést 100%-os önerővel hozták létre. Igyekeztek olyan partnert választani a munkához, akinek megfelelő tapasztalata volt már a napelemrendszerek telepítésében, és tudott figyelni a terület sajátosságaira a beesési szög, földrajzi elhelyezés, benapozott területek legoptimálisabb megtérülési idővel való kiválasztására. Igyekeztek elsődlegesen magyar beszállítóknak teret adni a kivitelezés során. A napelemekre 20 éves garancia van, teljesen önfenntartó módon működnek, nem igényelnek különösebb karbantartást (a magyar időjárás téli hó- és jégmennyisége nem számít kockázati tényezőnek). Társadalmi felelősségvállalásként a cég egy Székesfehérvár önkormányzatával egyeztetett területen 2 hektáros fásítást, lélegző zöldfelület létrehozását vállalta. Erről még további tárgyalások lesznek.
Ünnep és a hétköznapi fegyelem
A szomszédos telekre átsétálva megtörtént a hivatalos szalagátvágás, a park avatása, de a munka egy pillanatra sem állt meg az üzemben. Mivel a gyártási technológia részben titkos, nagyon szigorú munkabiztonsági előírások betartásával a kekszkészítés állomásait, illetve a csomagolás-technológiát lehetett gyárlátogatás keretében megnézni. A cég filozófiájának másik hangsúlyos eleme a munkabiztonság, a dolgozókra való odafigyelés. Az egyes egységekbe belépés biztonsági zsilipeléssel történik, amit kézmosás, kézfertőtlenítés előz meg. A dolgozók védőruhában (bajuszkötőtől a cipőig!) vesznek részt a termelésben. Minden szériának szigorú biztonsági szabályai vannak. Feltérképezik azt, hogy más gyárakban milyen veszélyek bukkannak fel környezetvédelmi, egészségügyi szempontból, s ezeket belső kommunikációs körlevél formájában tudatják a dolgozókkal, hogy elkerüljék a baleseteket, sérüléseket. A székesfehérvári cég 600 főt foglalkoztat. A mi lesz a selejttel? frappáns újságírói kérdés természetesen most is elhangzott a gyárlátogatáskor. A csokit visszaolvasztják, a tésztát szinte a végtelenségig újragyúrják. A szennyezett alapanyagok állati takarmányként hasznosulnak.
125-30
A cégelőd, jelenleg cégcsoport tag Győri keksz- és Ostyagyár 125 éves fennállását ünnepli idén, a fehérvári cég pedig 30 éves lesz ősszel. A jubileumi programok előkészületei már folynak, de részleteket egyelőre nem árultak el a szervezők.
Dr. Göde Andrea
|