Bővített kötet foglalja egybe az eddigi legjobb recepteket Fermentálj a hosszú életért receptverseny III.
A receptverseny megálmodója a balatonfűzfői Hymato Products Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Csicsor János vegyészmérnök, aki a Kor Kontroll Társasággal, illetve annak két társszervezetével - a Magyar Elhízástudományi Társasággal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével - karöltve hívta életre az eseményt, immáron harmadjára. B. Király Györgyi a rendezvény háziasszonya mutatta be a zsűri tagjait: Antal Emese és Bognárné Somogyi Krisztina dietetikust, Páncsity Ferenc ökotechnológust és Horváth Szilárdot, az MTVA szerkesztő műsorvezetőjét, a Gödi Búzaszem iskola alapítóját. A gálaműsort a Liszt Ferenc díjas Dévai Nagy Kamilla és tanítványai színesítették, énekükkel, zenéjükkel a könnyekig meghatva a közönséget. A díjak átadását kóstoló követte, mi pedig dr. Csicsor Jánost kérdeztük a frissen megjelent receptgyűjteményről.
- Ez már a harmadik díjkiosztó, hogy látja, hogyan fejlődött az elmúlt években ez a kezdeményezés? - Valóban, harmadik éve, hogy meghirdettük a "Fermentálj a hosszú életért" receptversenyt, és azt látom, hogy évről-évre nő az érdeklődés. A beérkezett receptek között nemcsak a győztesek, hanem sok valóban kreatív és kiváló étel szerepel. - Ezeket nem akartuk veszni hagyni, ezért az első két év legjobb fermentált receptjeit egy színes kiadványban jelentettük meg, mostanra pedig az összes eddigi bekerült egyetlen, bővített kötetbe. Már több mint száz receptet tartalmaz, mindegyik fotóval és részletes leírással, hiszen a verseny egyik feltétele az, hogy a pályázóknak saját maguknak kell elkészíteni és lefotózni az ételt.
- A díjkiosztó gálán mit lehetett megkóstolni? - Az első tíz helyezett minden évben elhozza magával a versenyre benevezett ételét, amit a vendégek és a zsűri is megkóstolhatnak. Ezek valódi csodák - kreatívak, egészségesek és finomak. A kiadvány is egyre népszerűbb, hiszen mostanra nemcsak a webáruházunkban, hanem a boltunkban is keresik. Azt szoktam mondani, hogy ez a kis könyv mostanra "beérett, megerjedt" - pontosan úgy, ahogy a fermentált ételek.
- Hogyan látja a jövőt, milyen terveik vannak a folytatásra? - Nagyon örülök annak, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak. Idén már annyian voltunk, hogy alig fértünk el a teremben - bízom benne, hogy jövőre még nagyobb helyszínre lesz szükségünk. Ahogy sportosan mondani szoktam: elhagytuk a kispályát! - A következő versenyt jövő őszre tervezzük, és remélem, még több egészségtudatos, kísérletező kedvű jelentkező vesz majd részt rajta.
Cseh Teréz
A díjazottak: I. Román Krisztina - rétes kovászolt lilakáposztával II. Dr. Kazsimérszki Alida - fermentált céklalében marinált tojás, valamint lila édesburgonya saláta III. Soós Viktória - rétegezett növényi "krémsajt" válogatás: újhagymás & gombás selyemkrém Kiváló helyezést értek el: Fassang Noémi - Nyers, fermentált ‚tökfőzelék’ Péterfia Éva - fermentált italok konyhai hulladékokból Veér Károly - fermentált szusi-variációk Erdélyi Krisztina - fermentált fussili tészta Fajkuczius Melinda - fermentált harmónia /tőkehal, fermentált meggyel, citrommal, bazsalikommal Marton Melinda - rumos, narancsos, mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf Szekeres Lajosné - káposztás harcsa |